Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite biti zdravi i lijepi? Jedite borovnice

Postoji malo namirnica koje imaju tako dobar učinak na zdravlje kao što su to borovnice, a i mnogi nutricionisti se slažu da je uvođenje borovnica u prehranu jedina promjena koju trebate napraviti.

Ovi mali paketići voća imaju beskrajnu listu dobrobiti za zdravlje stoga ih uvrstite u dnevni meni, a prije toga saznajte kako djeluju na zdravlje a kako na ljepotu.

Nutricionisti preporučaju konzumaciju svježih borovnica iz razloga što su boljeg okusa i ne gube ništa od hranjivih vrijednosti. Ovo voće ima još jednu prednost, a to je da ne gube na vrijednosti ako ih držite u zamrzivaču, stoga se mogu jesti tijekom cijele godine!

Zdravstvene dobrobiti borovnica

Prije svega je potrebno napomenuti da ovo malo voće sadrži nevjerojatne količine antioksidanata – u 100 grama borovnice nalazi se antioksidanata koliko u pet istih porcija bilo kojeg drugog voća. Oni će čuvati vašu kožu od starenja te vas štititi od nastanka raznih tumora, bolesti srca, artritisa, astme, gubitka pamćenja i svih ostalih oboljenja vezanih uz starenje organizma.

Borovnice su prepune vitamina C i odličan su izvor vlakana. Unatoč tome što sadrže prirodne šećere, dijabetičari ne bi trebali izbjegavati ove sočne ljubičaste bobice. One predstavljaju dobar izbor za dijabetičare, s obzirom na to da pomažu u regulaciji šećera u krvi. One imaju niski glikemijski indeks (između 40 i 53), uglavnom zbog visokog udjela vlakna – samo 150 grama borovnica sadrži čak četiri grama vlakna.

Kupine – bobice koje štite od mnogih bolesti, a pomažu i kod nesanice

Kako borovnice čuvaju ljepotu kože

Vjerovali ili ne borovnice se brinu i za vašu ljepotu! Borovnice sadrže polifenole koji pomažu u borbi protiv štete nanesene vanjskim utjecajima koji su među glavnim uzrocima nastanka bora. One će smanjiti crvenilo kože i doprinijeti otklanjanju akni i ostalih nepravilnosti.

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo