Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

Bez obzira voljeli ga više na klipu ili u zrnu, kuhanog, pečenog ili kao najpopularniju grickalicu, kokice, njegova sezona počinje.

Od mladih do starih, teško ćete naći osobu koja ne voli uživati u ovom slasnom plodu prirode. Oko njega je sve zabavno – od čišćenja kada si radimo brkove, do musavog lica od uha do uha kada zagrizemo u klip. No, kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču.

1. Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike

Podrijetlo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je prenio Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas ga se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Namirnice koje biste trebali češće jesti nakon što navršite 40

2. Veoma je isplativa biljka

Od stabljike, preko oklaska, zrna i lišća – svi njegovi dijelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.

Vodič za početnike: kako iz kuhinje izbaciti procesuirane namirnice

3. Jedete ga, mažete se s njim, nosite ga…

Zbog svoje velike iskoristivosti sastavni je dio preko 1000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i kemijska industrija.

Himalajska ili stolna sol – koja je zdravija i bolja?

4. Ne možete od svakog kukuruza dobiti kokice

Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u kinu potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malenu količinu vode, koja, kada se zagrije i pretvori u paru natjera zrno na eksploziju.

5. Kokice nisu uvijek zdrave

Da, kao i u svemu i s kokicama treba biti umjeren. Pogotovo s onima u kinu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli pa nisu najbolji odabir ako pokušavate paziti na prehranu. Radije ih ispecite sami, a posipati ih možete s nekim drugim začinom, primjerice čilijem.

6. Što zapravo grickate

Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljikohidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.

Koja je vrsta prehrane idealna za ljetne dane, a što biste trebali izbjegavati?

7. Naučite odabrati najbolji

Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti punašna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje.

Najbolje jutarnje grickalice za gubitak kilograma

8. Skladištite kukuruz ispravno

Kao prvo, kukuruz ne smije stajati na toplom mjestu. Najbolje ga je držati u hladnjaku jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u škrob. Skuhajte ga brzo – najviše za dva do tri dana jer već tada lagano gubi na okusu.

9. Ako ga kuhate, ne solite vodu

Navodno sol iz vode pri kuhanju kukuruz čini tvrđim, a nitko ne želi ostaviti zub na klipu.

3 zdravstvena razloga zašto trebate češće jesti ananas te savjeti kako odabrati pravi

A. K.

Foto: Shutterstock

Kukuruz za zdravlje: izvrsni recepti za salatu i juhu

Živjeli žganci! Odlični su u svim mogućim slanim i slatkim kombinacijama

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo