Živjeli žganci! Odlični su u svim mogućim slanim i slatkim kombinacijama

žganci palenta kukuruzna krupica shutterstock 203791816

Žganci, palenta, pura, proja... Pod različitim nazivima kukuruzna krupica od davnina je bila glavno narodno jelo, a moderna gastronomija odaje joj priznanje jer je tako jednostavna, a tako svestrana!

Bilo da u žgancima uživate na starinski način (s mlijekom, bijelom kavom, vrhnjem, preprženom slaninom i lukom, kiselim kupusom...) ili od njih pripravljate male “party” zalogaje i kolače, nevjerojatno je što sve možete postići s mljevenim kukuruzom.

Kukuruzna krupica nije samo slasna i privlačno žuta, nego i zdrava - niskokalorična je, a obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima, pa odlično pročišćuje organizam i daje energiju. Pogodna je za prehranu osoba koje su preosjetljive na gluten jer ga ne sadrži.

Zdrava uživancija

Prema osnovnom receptu za kuhanje žganaca odnosno palente, u lonac ulijte količinu vode koja je otprilike dvostruko (ili trostruko) veća nego količina kukuruzne krupice. Primjerice, na 5-6 šalica vode (oko 1,5 l) preporučuju se 2-3 šalice kukuruzne krupice.

U vodu dodajte malo soli, a za finiji okus dobro je dodati malo maslaca ili ulja. Zagrijte vodu da zakipi, a potom postupno dodajte kukuruznu krupicu, ukuhavajući je na laganoj vatri uz stalno miješanje, da se ne stvore grudice. Kad se smjesa zgusne, žganci su gotovi (prilagodite količinu vode ovisno o tome želite li da žganci budu gušći ili rjeđi).

Mnogo je varijacija pripreme žganaca - primjerice, neki ih kuhaju tako da u vodu dodaju mlijeko (može i biljno poput rižina ili sojina), a pred sam kraj kuhanja umiješaju malo maslaca ili parmezana kako bi dobili iznimno kremastu strukturu.

Oblikujte kolač, pizzu, krokete...

  • Kukuruzna krupica ima “neutralan” okus pa se odlično kombinira sa svim ostalim vrstama namirnica: mesom, ribom, povrćem, voćem...
  • Njezino svojstvo da se pri hlađenju zgušnjava možete odlično iskoristiti za oblikovanje. Ulijete li vruću kukuruznu krupicu u lim za pečenje i ostavite da se ohladi, možete je rezati na kocke ili druge oblike. Ili je još vruću možete uliti u kalupe za pripremu kolača.
  • Efektnu “tortu” možete dobiti tako da veći okrugli kalup lagano navlažite hladnom vodom, ulijete vruće žgance, pustite da se ohlade, a potom preokrenete “tortu” koju možete oplemeniti različitim dodacima poput preprženog mesa i povrća, slanih ili slatkih umaka, voća...
  • Dobro ohlađeni, zgusnuti žganci mogu se lagano “grilati” na tavi ili roštilju; od njih se mogu napraviti kroketi, pizza ili sendviči “na kat”... Kolači će biti osobito slasni ako u pripremi tijesta dodate kukuruznu krupicu.

Zapečene delicije

  • Odličan desert dobit ćete tako da svježe voće “potopite” u još vruće i tekuće žgance (u limu za pečenje ili vatrostalnoj zdjeli) a potom ostavite da se zgusnu, pa kolač lagano zapečete u pećnici.
  • Želite li slanu verziju zapečenog “kolača”, skuhajte kukuruznu krupicu prema osnovnom receptu. Posudu za pečenje premažite s malo maslaca ili ulja. Ulijte netom skuhane žgance u posudu i pospite naribanim sirom, preprženim lukom i slaninom. U pećnici prethodno zagrijanoj na 200° C pecite dok se sir ne rastopi odnosno dok se ne stvori smeđa korica.

Jednostavno i brzo pripremite slasnu domaću majonezu - sa ili bez jaja  

I.V.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!