Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite spriječiti dijabetes? Jedite bademe

Frape od borovnica poboljšava osjetljivost na inzulinOsobe koje boluju od dijabetesa imaju manjak inzulina ili je njihovo tijelo postalo manje osjetljivo na njega, pa se nedovoljne količine glukoze apsorbiraju u njihove stanice i pretvaraju u energiju. Ako se ova bolest ne kontrolira, glukoza i masnoće ostaju u krvotoku i s vremenom oštećuju vitalne organe.

Prehrana koja uključuje povećani unos badema može poboljšati osjetljivost organizma na inzulin i smanjiti razinu LDL-a (lošeg kolesterola) kod predijabetičara, tvrde američki stručnjaci.

Predijabetes je stanje povišene razine glukoze u krvi, što znači da iako trenutno niste dijabetičar, postoji veliki rizik da to u budućnosti postanete. Obično se javlja kada inzulin, hormon koji pretvara šećer iz hrane u energiju, ne radi učinkovito.

Istraživači Medicinskog i stomatološkog fakulteta Sveučilišta u New Jerseyju su analizirali učinak konzumacije badema na osobe s predijabetesom. Osjetljivost na inzulin se povećala kod ispitanika koji su svoju svakodnevnu prehranu obogatili bademima, a ujedno su i snizili svoju razinu lošeg kolesterola, u odnosu na skupinu koja nije jela bademe u većim količinama.

“Činjenica da prehrambene promjene mogu pomoći poboljšati faktore koji igraju moguću ulogu u razvoju bolesti je običavajuća za osobe s faktorima rizika za kronične bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i krvožilnih bolesti”, zaključila je dr. Michelle Wien, voditeljica studije.

Statistički podaci ukazuju da je u svijetu danas više od 240 milijuna osoba koje boluju od šećerne bolesti, a tijekom sljedećih 20-tak godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna. Dijabetes postaje globalna epidemija, sa svim teškim zdravstvenim posljedicama. U našoj je zemlji registrirano 300.000 oboljelih osoba.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo