Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 ”zdravih” namirnica koje biste trebali izbjegavati!

Prehranu možemo podijeliti na zdravu i nezdravu. No, zdrave namirnice nisu uvijek i one dobre za vaše tijelo.

Nezdrava prehrana je uglavnom puna masnoća i ugljikohidrata dok su voće, povrće i proteini izvrstan izvor hranjivih tvari. Kada odlučite promjeniti način prehrane počnete izbjegavati odjele nezdrave prehrane u trgovinama. Unatoč tome postoji mogućnost da u tijelo unosite previše nepotrebnoga šećera i natrija. Visoke količine natrija u tijelu mogu izazvati povišeni krvni tlak. Zato nije sve ono što je u svježem obliku zdravo jednako takvo kada se koriste dodatci kako bi bilo i dugotrajno.

Konzervirano povrće

Povrće u konzervama postalo je uobičajena namirnica svakoga kućanstva, pogotovo u hladne zimske dane kada je teško to isto pronaći svježe. No, u tom obliku, povrće je u nedostatku vlakana i hranjivih stvari. Kako bi dugo ostalo jestivo puno je natrija, aditiva, šećera i aroma, a ti dodatci u većim količinama mogu biti štetni i opasni. Bolji izbor bilo bi smrznuto povrće jer se zaleđuje čisto bez dodatnih sokova i tvari.

Povrće puno škroba

Kukuruz, grašak, krumpir, bundeva, tikvice i slatki krumpir sadrže manje vitamina, minerala i vlakana od ostaloga povrća. Osim toga, po porciji imaju više kalorija. Svakodnevnom potrošnjom takvih namirnica teže ćete doći do željenih rezultata u programu mršavljenja te ih ne biste trebali koristiti u dijetalnoj prehrani.

Gotovi pečeni grah

Već spreman grah u konzervi sadrži tri žličice šećera po porciji te upola više natrija. Radije napravite svoj tako da iscijedite svježi grah, ubacite ga u staklenku te dodate umak od rajčice. Možda neće biti toliko dugotrajan kao kupovni, ali će biti zdraviji.

Prerađeni voćni sokovi

U trgovinama često pronalazimo staklene i plastične boce ”svježe ocijeđenoga soka”, no istina je ipak malo drugačija. Ti sokovi su uvijek puni šećera, kalorija i umjetnih sladila.

Neki proizvođači dodaju velike količine umjetnih sladila kako bi smanjili postotak šećera na deklaracijama, ali ta sladila samo stvaraju neprirodan apetit za slanom, slatkom i masnom hranom.

Konzervirano i sušeno voće

Voće je uglavnom prirodno slatko te nisu potrebni pojačivači okusa na bazi šećera. Dodana sladila samo povećavaju količinu nepotrebnih kalorija. Konzerve sušenoga voća također sadrže dodatne pojačivače okusa. Razmislite o tome, grožđica je samo smežurano grožđe, što znači da će šalica grožđica sadržavati više kalorija od šalice grožđa.

Rafinirane žitarice

U rafiniranim žitaricama poput kruha, tjestenine, bijele riže, krekera i peciva nedostaju hranjive tvari. Ova vrsta zrna ima glikemijski indeks što znači da šećeri mogu ući u krvotok puno brže te potaknuti porast razine šećera. U trgovini provjerite deklaraciju, odnosno piše li na njoj ‘u cijelosti’, ‘cijela’ ili ‘pšenica’. ‘Cijela’ označava da se kruh u potpunosti sastoji od punih zrna, dok ‘pšenica’ znači da je zrno rafinirano.

Slatke žitarice

Količina šećera u pola zdjelice slatkih žitarica jednaka je količini šećera koju sadržava veća čokoladica. Ta vrsta žitarica uvijek se nalazi na središnjem dijelu polica u trgovinama kako bi bolje privukle djecu. No, ako ste zaista ljubitelj slatkoga tada pomiješajte te žitarice s onima koje sadržavaju niske količine šećera.

Crveno meso

Meso govedine, svinjetine i janjetine zdravo je u nižim količinama. Te vrste mesa pune su kolesterola i zasićenih masti te učestala potrošnja može dovesti do kroničnih stanja poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Mesne prerađevine

Hrenovke, kobasice i paštete sadrže visoke količine natrija, konzervansa i zasićenih masti. Redovita potrošnja istih može dovesti do bolesti srce i raka debeloga crijeva.

Jogurti s dodatkom okusa

Brojni jogurti s dodatkom okusa sadrže 30 grama šećera po porciji. Tekući jogurti koji se piju, a ne jedu na žlicu, gutljajem u tijelo brže unose šećer, a sporije proteine što uzrokuje glad nedugo nakon obroka.

Iako su ove namirnice štetne, danas su dio svakodnevne potrošnje. Uglavnom su jeftine te lako dostupne. No, razmislite idući put o nekoj alternativi prije nego nešto od ovoga ubacite u svoje košare za kupnju. 

Ključne stvari koje morate znati o proteinima

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo