Svježi začini ne samo da će poboljšati okus svakog jela već pomažu očuvati zdravlje tijekom cijele godine.
U hladnim zimskim danima, svježi začini će svakom obroku dati dašak proljeća, a mnoge od njih imaju i zdravstvene dobrobiti. Ako ih planirate uzgajati, odaberite one koje ćete stvarno koristiti, poput bosiljka, timijana, ružmarina i mente…
1. Bosiljak
Bosiljak je bogat vitaminom K, A, kalcijem i kalijem. Ovaj je začin popularan diljem svijeta i daje poseban okus salatama i umacima od rajčice.
Bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora. Prokuhana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu također možete koristiti za grgljanje.
Kopar – začin koji obiluje kalcijem, smiruje živce te poboljšava zadah
2. Timijan
Ljekovita svojstva timijana poznata su od davnina, a i danas se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji i mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a. Timijan djeluje protiv svih vrsta kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.
3. Ružmarin
Ružmarinov čaj koristi se kod probavnih tegoba (nadutosti, usporene probave), reumatskih tegoba, problema sa žuči. Ružmarin potiče izlučivanje mokraće i dobro djeluje na jetru. Učinkovit je u borbi protiv bakterija (Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia) i gljivica (Candida).
Izbjegavajte ove navike koje samo pogoršavaju prehladu
4. Menta
Menta je ljekovita biljka koja suzbija upale i infekcije, jača imunitet, pomaže kod astme, alergija i probavnih tegoba te ublažava stres. Ova biljka ima diuretičko djelovanje te ubrzava metabolizam što na kraju pomaže u procesu mršavljenja. Bogata je flavonoidima i željezom, a svoju ljekovitu sposobnost duguje mentolu koji hladi i djeluje kao antiseptik.
A. A.
Foto: Shutterstock