Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 napitaka koji će spriječiti pojavu upala

Foto: Shutterstock

Nazdravimo napitcima koji će spriječiti upalne procese u tijelu!

Neko drugo mlijeko…

Zaboravite na kravlje mlijeko, mlijeko lanenih sjemenki je savršena opcija ako želite spriječiti nastanak upala, tvrdi Staci Small, nutricionista-dijetetičar iz Indiane. Osobe koje unose dovoljne količine ovog mlijeka u organizam imaju manje šanse da će patiti od bolesti srca jer lan umanjuje broj upalnih markera koji oštećuju arterije.

Vaša jutarnja šalica kave

Ako ste jedan od onih koji piju kavu svako jutro, ova je vijest sretna za vas – ona može umanjiti rizik od upala.

6 zdravstvenih dobrobiti kupusa

Iako prekomjerne količine kofeina mogu ubrzati rad srca, kofein zapravo i čuva njegovo zdravlje. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da osobe koje su pile 3-5 šalica kave dnevno imale manju vjerojatnost od nakupljanja kalcija u krvnim žilama. Također, već 1 šalica kave dnevno smanjuje mogućnost od moždanog udara. Naime, kava smanjuje upalu i pomaže u kontroli koncentracija šećera u krvi. A ispijanje crnog čaja smanjuje krvni tlak što također smanjuje vjerojatnost od moždanog udara.

Svježe iscijeđeno je zdravo

Smatra se da samo jedna čaša svježeg soka od naranče smanjuje mogućnost začepljenja krvnih žila zbog naslaga te razvoja artritisa. Sva istraživanja potvrđuju da je citrusno voće dobar izvor antioksidanata, ali postoji i zamka! Naime, ono sadrži i puno šećera pa probajte kroz dan ne jesti previše voća ali jutro svakako započnite sokom od naranče.

Sok od šipka

Sok od šipka ima više antioksidanta nego većina drugih voćnih napitaka, a oni djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Šipak jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. 

Zlatno mlijeko od kurkume

Kurkuma je nevjerojatno zdrav začin – poboljšava rad imunog sustava tako što štiti imunološke stanice od njihovih vlastitih otrova (prooksidansa) koji se koriste za ubijanje stanica raka. Zlatno mlijeko od kurkume je poznati napitak koji će štiti vaš organizam od upala. Za pripremu je potrebno: 1 šalica vode, 1/4 žličice praha kurkume, 1/4 žličice đumbira u prahu, malo mlijeka i med.Zagrijete na jakoj vatri vodu, dodajte kurkumu i đimbir. Smanjite vatru i kuhajte 5 minuta. Maknite s vatre, dodajte mlijeko i med te poslužite.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo