Lišće mijenja boje, sunce nas zaobilazi, topla dekica je na vama – ali vi i dalje njegujete stari način prehrane. Možda je pravo vrijeme da unesete promijene na dnevni meni…
Naše tijelo nabolje funkcionira ako u njega unosite sezonske namirnice, pa je to i razlog zašto ponekad imate potrebu za baš određenom hranom.
Donosimo vam nekoliko prijedloga namirnica koje biste trebali uvrstiti na meni ove jeseni kako biste ostali zdravi i puni energije i tijekom hladnih dana.
1. Umjesto pahuljica, u doručak ubacite žitarice
Jedno je istraživanje, provedeno u Velikoj Britaniji prije nekoliko godina, pokazalo kako djeca i mladi koji doručkuju žitarice imaju veći unos složenih ugljikohidrata, vlakana i mikronutrijenata te mlijeka i mliječnih proizvoda, što posljedično rezultira većim unosom probiotika i kalcija. Dodatno, imaju niži unos masti i kolesterola, normalnu tjelesnu masu te bolje kognitivne sposobnosti. Također ćete imati energije, veću potrošnju kalorija, a prema jednoj studiji – neće vam biti niti hladno!
2. Skuhajte grah
Grahu je potrebno puno vremena kako bi se skuhao, ali to se odlično slaže s jesenskom temperaturom. Grah grije organizam, bogat je vlaknima i izvrstan izvor proteina. Crni grah je pobjednik po pitanju antioksidativne učinkovitosti pa ga konzumirajte kako bi se zaštitili od raznih oboljenja koja prijete u ovo godišnje doba.
3. Unesite boje u obrok
Kako bi „pokupili“ sve nutritivne vrijednosti, naš organizam treba namirnice u bojama, a u jesen se to odnosi na sve nijanse narančaste. Voće i povrće žuto-narančaste boje bogato je vitaminom A, C i E, betakarotenima i alfa-karotenima – sve redom nutrijentima koji pomažu našem tijelu obraniti se od bolesti na nekoliko načina; štite nas od učinka molekula slobodnih radikala, snižavaju krvni tlak i razinu lošeg kolesterola (LDL-a) te ojačavaju imunitet. Što jesti za zdravlje? Probajte mandarine, dinju, grejp, bundevu, ananas ili mrkvu.
4. Koristite ulja
Ulja, poput kokosovog ili maslinovog daju bogat okus svim jelima. Tri masne kiseline se nalaze u kokosovom ulju – laurinska, miristinska i palmitinska te imaju izuzetno djelovanje na probavu, odnosno poremećaje probave. Zbog velikog udjela lauronske masne kiseline – kokosovo ulje ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje. Kokosovo ulje jača imunitet, a za potpuno terapijsko djelovanje savjetuje se konzumirati 3 do 4 žlice dnevno, a uzajamnim djelovanjem mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, smanjuje se rizik od oštećenja stanica, kao i od nastajanja upalnih procesa.
5. Dodajte začine
Svakodnevni dodatak zdravoj prehrani trebali bi biti i začini, a neke od najboljih za očuvanje zdravlja sigurno imate u svojoj kuhinji.
Jesen na tanjuru – zdravo & ukusno
A. A.
Foto: Shutterstock