5 zdravstvenih dobrobiti kombuche - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 zdravstvenih dobrobiti kombuche

Foto: Shutterstock

Polako se vraćamo prema drevnim napicima i vještinama koje će očuvati naše zdravlje. Kombucha poboljšava imunitet, potiče probavu, a djeluje i protuupalno.

Za razliku od današnjih brzih lijekova koji simptome, bolove i druga neugodna stanja pokušavaju ukloniti u što kraćem roku, drevni napici oslanjaju se na svakodnevno korištenje kako do takvih stanja uopće ne bi došlo.

Na takvu se filozofiju oslanja i kombucha, a radi se o gljivi koja je podrijetlom iz Azije i od koje se radi čaj. Ova je gljiva živi organizam i zahtjeva da se prema njoj i s pažnjom ponašamo.

Ako odlučite sami uzgajati kombuchu, morate joj pripremiti “kupku” od dvije litre biljnog čaja (zelenog, crnog…) i do 100 grama šećera jer bez njega kombucha neće opstati. Morate “kupku” držati na sobnoj temperaturi, a najbolje je koristiti staklene ili keramičke posude jer u onim plastičnim i metalnim kombucha neće preživjeti. Kada ju stavite u kupku, ne smijete je dirati čak 12 dana, odnosno dok traje fermentacija, na mjestu koje je toplo, mirno i sjenovito. Kada ste zadovoljni slatkoćom, odnosno kiselošću – izvadite kombuchu, isperite je u hladnoj vodi i pripremite novu kupku!

Zdravstvene dobrobiti kombuche

1. Potiče probavu i poboljšava stanje probave

S obzirom na to da se fermentira, kombucha je dobar izvor probiotika. Probiotici su iznimno važni jer adekvatan broj ovih dobrih bakterija pod kontrolom drže one loše bakterije koje mogu u organizmu uzrokovati infekcije i bolesti. Osim toga, smatra se da održavaju dobru floru crijeva što pomaže u probavi hrane.

2. Poboljšava imunitet

Zbog toga što u naš organizam unosi veliki broj dobrih bakterija, a kontrolira one loše, dolazi do poboljšanja i jačanja našeg imuniteta. Odnosno, postajemo malo imuniji na bolesti, pogotovo one sezonske!

3. Detoksicira organizam

Kombucha će odmah, čim je počnete konzumirati, pokrenuti detoksikaciju vašeg organizma. Nemojte se zabrinuti ako se u početku budete osjećali lošije jer upravo je to simptom detoksikacije.

Kada počnete piti kombuchu, počnite s malim količinama dok ne vidite da vaše tijelo može podnijeti više.

4. Poboljšava rad jetra i štitnjače

Zbog glukonske kiseline koju sadrži, kombucha štiti jetru od toksina, a baš zbog toga što čisti organizam od toksina, olakšava i posao jetri i štitnjači.

5. Djeluje protuupalno

Kombucha je dobar izvor glukozamina, koji djeluju protuupalno i koji mogu smanjiti bolove, pogotovo artritisa, a mogu čak smanjiti i glavobolju.

Pripremite i domaći kefir, a saznajte i više o drugim egzotičnim dodatcima prehrani!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo