Hrana i recepti

Hrana i recepti

6 aduta tamne čokolade

Već i vrapci na grani znaju kako je kamen temeljac uravnotežene i zdrave prehrane povećani unos svježeg voća i povrća, no jeste li znali da i čokolada osigurava zdravlje?

Naravno, riječ je o zdravstvenim dobrobitima tamne čokolade – one s visokim udjelom kakaa, a ključ je u umjerenosti. Za zdravlje ne morate nužno pojesti cijelu čokoladu, neko tek nekoliko kockica. U čemu je tajna? Tamna čokolada sadrži flavonoide koji se ubrajaju među antioksidanse. Oni pozitivno utječu na zdravlje cijelog organizma.

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, tamna je čokolada pravi rudnik antioksidansa. Zanimljivo, čokolada s visokim udjelom kakaa (barem 70 posto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino!

1. SPF

Ako želite zaštititi svoju kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV-zrakama, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition pokazalo je kako osobe koje konzumiraju tamnu čokoladu imaju glađu kožu, 25 posto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vrijeme zadržava hidrataciju. jednako tako čokoladom možete spriječiti diskoloraciju kožu uzrokovanu starenjem.

2. Tamna čokolada čuva srce

Harvardski su stručnjaci analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2500 ispitanika. Osim što može smanjiti razinu krvnog tlaka i poboljšati stanje krvnih žila, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg kolesterola (LDL-a) kod osoba mlađih od 50 godina. Istovremeno se povećala razina dobrog kolesterola (HDL-a). Saznajte više: Tamna čokolada je prava stvar za srce.

3. Ako su vam digli tlak, pojedite čokoladu

Čokolada može sniziti krvni tlak – ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Sveučilišne bolnice u Kölnu pokazalo da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog tlaka u usporedbi s opsežnim dijetetskim mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje krvožilnih problema.

4. S čokoladom nema bora

Približavate se trećem desetljeću i pribojavate se bora? Uz tamnu čokoladu one će biti manje vidljive, jer, osim što flavonoidi štite kožu od oštećenja uzrokovanog suncem, oni pomažu koži održati elastičnost te tako sprječavaju bore. Jednako tako olakšavaju regeneraciju stanica, a to znači mlađa koža!

5 najboljih čokoladnih deserta

5. Detoks za kožu

Imate osjećaj da je vaša koža masna, previše znojna i nema lijepi ten? U pomoć vam stiže čokolada… Kada se kombinira s kofeinom, tamna čokolada tvori idealan pakung za detoksikaciju kože. Poboljšava cirkulaciju i njeguje kožu, djeluje kao piling i uklanja mrtve stanice kože te olakšava disanje kože. Ako se zaista želite počastiti, probajte dekadentni piling za tijelo od čokolade.

6. Zaštita za zube

Osim što jedna jabuka dnevno prorjeđuje posjete liječniku i stomatologu, od velike vam pomoći može biti i tamna kockica čokolade. Naime, 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno je za očuvanje zdravlja cakline – zaštitnog sloja naših zubi od karijesa.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo