Iako se redovito štitite kremom sa zaštitnim faktorom i nikada ne odlazite na plažu bez šešira i sunčanih naočala, sunce ipak može uzrokovati opekline na vašoj koži. No, bol i nelagodu možete olakšati pravilnim odabirom namirnica
Saznajte koja vam ljetna hrana može pomoći u
sprječavanju opeklina od sunca!
Bobičasto voće
Borovnice
i maline obiluju elagičnom kiselinom, koja pomaže u zaštiti kože od
oštećenja izazvanog suncem, dok jagode sadrže visoku razinu vitamina C,
koji također štiti kožu.
Citrusi
Naranče,
limuni i limete obiluju vitaminom C te imaju zaštitna svojstva kada je u pitanju zdravlje vaše kože.
Zeleni čaj
Katehini
u zelenom čaju gotovo su svemoćni! Pomažu u sprječavanju čitavog niza bolesti te
također štite od opeklina izazvanih suncem i negativnih posljedica dugotrajne izloženosti UV
zračenju.
Crveno grožđe
Grožđe
je odličan izvor antioksidansa, uključujući kvercetin, pa napunite
hladnjak ovim voćem i uživajte u
hladnom osvježenju tijekom ljetnih vrućina.
Rajčica
Njemačka
studija ustanovila je kako su osobe koje su jele četvrt šalice umaka od
rajčice dnevno tijekom 10 tjedana (uz dvije žlice maslinovog ulja) imale 35 posto manje šanse od crvenila kože nakon izloženosti UV
zrakama, nego osobe koje nisu u prehranu uključile rajčicu. Rajčica
obiluje likopenom, karotenoidom kojem se pripisuje pozitivan učinak kada
su opekline u pitanju.
Provjerite kako izgleda kreativna ljetna kuhinja s rajčicom!
Lubenica
Ova ljetna
namirnica broj 1 također sadrži likopen, pa uživajte u lubenici što je
više moguće tijekom ljetnih, vrućih mjeseci. Više o prednostima lubenice pročitajte ovdje!
Aromaterapeutkinja Mary Novosel savjetuje vam kako liječiti opekline od sunca prirodnim putem!
D.Š.