Jednostavne za pripremu, ukusne za jelo i dobre za zdravlje.
Gljive su dobar primjer da se ne treba suditi prema izgledu. Da, radi se o gljiva koje su često neobičnog izgleda i neke vrste izgledaju kao da su stigle sa druge planete. Ali one zaslužuju našu pažnju, a i mjesto na našem stolu – i to često.
Dokazano je da pojedine vrste gljiva (vrganji, šampinjoni, tartufi, shii-take i sl.) izlučuju sastojke koji imaju antikarcinogeno djelovanje i tvari s antibiotičkim i imunostimulativnim djelovanjem. Gljive se mogu pripremiti na gotovo bezbroj načina, a da ujedno zadrže odličan okus i visoku hranjivu vrijednost. Bogat su izvor bjelančevina (posebice šampinjoni i vrganji) sličnog sastava kao i bjelančevine životinjskog podrijetla pa mogu obogatiti prehranu vegetarijanaca i vegana, piše prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica. Evo i 6 razloga zašto.
1. Izvor su vitamina D
Gljive su rijetka namirnica koja nudi vitamin D, nutrijent koji se ne nalazi lako u hrani koju obično jedemo. Razlog je taj što gljive mogu „upiti“ vitamin D kada su izložene UV zrakama. Na primjer, jedna gljiva koja je stalno izložena UV zrakama sadrži više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina D.
2. Sličan okus mesu
Okus gljiva se u Japanu opisuje kao “umami,” što se smatra petim osjetom okusa. Šampinjon ima nešto jači okus po mesu, ali sve ovisi i o načinu pripreme. Imaju uz to i teksturu mesa, zato se često pripremaju i na roštilju te dodaju u sendviče umjesto mesa.
Gumeni bomboni s jabučnim octom – pripremite ih sami po ovom jednostavnom receptu
3. Sadrže velike količine selena
Gljive su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji u tijelu djeluje kao antioksidans te štiti stanice od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala i tako nas štite od nastanka bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunološkog sustava.
4. Mogu se jesti umjesto mesa
Zbog svoje teksture koja podsjeća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo smanjiti unos mesa, pa ih recimo možemo koristiti umjesto mljevene govedine, junetine ili piletine u skoro svakom receptu. Ako koristite gljive umjesto mesa, smanjujete i unos kalorija i masnoća u organizam. Ipak je potrebno pripaziti na to koliko gljiva koristite ako ih želite dodati mljevenom mesu:
- Za pljeskavice i mesne štruce je najbolje koristiti 25 posto gljiva, 75 posto mljevene govedine.
- Tacos je najbolji ako koristite 50 posto mesa, 50 posto gljiva.
- Umak s mljevenim mesom za tjesteninu napravite koristeći 70 posto gljiva i 30 posto mesa.
5. Mogu biti dobra pomoć ako ste na dijeti
Gljive imaju jako malo kalorija, otprilike njih 20 u jednoj porciji od 5 gljiva. Uz to su i jako zasitne pa dugo nakon obroka nećete biti gladni. Rezultati jedne provedene studije pokazuju kako su osobe koje su umjesto mesa jele gljive za ručak unijele u organizam i puno manje kalorija i masnoća, ali su isto tako bili jednako siti i zadovoljni kao oni koji su jeli meso.
6. Ako jedete gljive, jedete zdravo
Gljive mogu rasti u zatvorenom prostoru i ne trebaju sunce, polje ili puno vode. Kada ih jedete umjesto mesa, ali ih dodate obrocima koji sadrže meso, vi jedete zdravo i smanjujete cjelokupni ugljični otisak u svojim obrocima.
Ne znate što s jabukama? Karamelizirajte ih i stavite u prhki kolač s kremom od svježeg sira
Brzi recept za polpete od riže i suhih vrganja
- 1 glavica luka
- 300 g riže
- 300 g krušnih mrvica
- 2 žlice sušenih vrganja
- maslac
- sol i papar
Priprema:
Rižu stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte prema uputstvu al dente (16-18min). Kuhanu rižu isperite u cjedilu pod mlazom hladne vode. Zatim narežite luk na sitno, a vrganje nakvasite u vodi 10 minuta pa narežite na trakice.
Popržite luk na maslacu i ostavite da se malo ohladi. Zatim kuhanoj riži dodajte luk, trakice vrganja, posolite i popaprite.
U smjesu dodajte jaje i krušne mrvice – koliko je potrebno da smjesa postane podatna za oblikovanje, oblikujte okruglice. Važno je da su vrlo kompaktne kako se ne bi raspadale.
Okruglice popržite sa svih strana na maslacu da dobiju koricu izvana, odnosno otprilike 3 minute.
Dobar tek!
A. A.
Foto: Shutterstock