Hrana i recepti

Hrana i recepti

7 odličnih izvora kalcija za one koji ne vole mlijeko i mliječne proizvode

Foto: Shutterstock

Ljudski organizam voli kalcij! On je najzastupljeniji mineral u njemu, a većina se nalazi se u kostima. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, kalcij izgrađuje zube, a sudjeluje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama.

Niste ljubitelj mlijeka i mliječnih proizvoda? Evo kako putem drugih namirnica unijeti dovoljne količine ovog minerala u organizam.

Kalcij se ne može proizvesti u tijelu pa ga zato moramo uzimati hranom. Iako je široko zastupljen u namirnicama, u današnje vrijeme mnogima nedostaje kalcija zbog “moderne” prehrane. Apsorpciju kalcija otežava masna hrana, a natrij (sol), kofein i fosfati iz gaziranih pića povećavaju izlučivanje kalcija iz organizma.

Kalcij je nužan za: 

  • pravilan rad živčanog i mišićnog sustava,
  • regulaciju srčanog ritma,
  • kontrolu krvnog tlaka i zgrušavanja krvi,
  • održava hormonsku ravnotežu,
  • uravnotežuje želučanu kiselinu,
  • pomaže kod alergija,
  • blagotvoran je i za probavu

Prema smjernicama, čovjek bi trebao tijekom dana u organizam unijeti oko 1 000 mg kalcija što će osigurati manji rizik od nastanka raznih bolesti od kojih je možda najozbiljnija upravo osteoporoza koja nastupa kod pojačane razgradnje kostiju na račun njihova stvaranja. Kosti gube gustoću, mijenja se njihova struktura, a time i čvrstoća. Kosti postaju porozne i lomljive kod lakših ozljeda.

1. Naranče

Možete kontrolirati svoj unos kalcija tako da donesete zdravu odluku i grickate nešto zdravo. Odlučite li se za naranču, samo će dvije dnevno osigurati 10 posto potrebnog unosa kalcija.

2. Kineski kupus

Ovo zeleno povrće možete dodati varivu ili poslužiti kao salatu, a ono će također osigurati 10 posto potrebnog unosa kalcija u organizam, prenosi sheknows.com

3. Sardine

Što možete sa sardinama? Pripremiti hladnu salatu, jesti na kruhu, jesti same, staviti na omiljenu pizzu… Samo za informaciju, 1 konzerva sadrži 351 mg kalcija.

4. Vježbanje

Još jedan razlog za vježbanje su zdrave kosti! Prema rezultatima jednog istraživanja, ako su kosti zdrave, lakše se može pomoću vježbanja pojačati njihova gustoća, a samim time i otpornost na ozljede i bolesti.

5. Grčki jogurt

Idealn doručak ako pazite na kilograme je jogurt! Osim što čuva crijeva, jedna će vam čaša jogurta osigurati 20 posto dnevnog unosa kalcija.

6. Badem

Još jedna omiljena alternativna grickalica, dostupna svima, štiti vaše kosti. Badem možete dodati i grčkom jogurtu, voćnoj salati, zobenim pahuljica ili ih jednostavno grickati. Jedna šalica badema sadrži 385 mg kalcija.

7. Kelj

Znate li da se kelj naziva kraljem kalcija? Ova namirnica kada je kuhana sadrži 120 mg kalcija u 100 g, dakle sve što trebate je staviti ga u vodu, skuhati i začini te uživati u zdravom obroku!

Ako želite unositi kalcij putem dodataka prehrani, birajte one koji vašem organizmu daju isto što i navedene namirnice.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo