Redovito koristite termometar da biste provjerili je li vaše meso dovoljno termički obrađeno? To je za svaku pohvalu! No, pritom se pridržavajte ovih savjeta jer bi, u protivnom, sva vaša briga i trud mogli „pasti u vodu“.
8 nevjerojatnih zdravstvenih dobrobiti piletine
Korištenje termometra da biste bili sigurni da je meso dostiglo sigurnu temperaturu neće spriječiti bolest vaše obitelji ukoliko pritom nećete na umu imati i ovaj važan korak – može se činiti očiglednim, ali mnogi ga zanemaruju. Obavezno očistite termometar nakon svakog korištenja!
Kako spriječiti zarazu salmonelom?
Zašto trebate redovito čistiti termometar za meso?
Ako meso koje ispitujete nije do kraja termički obrađeno, sonda termometra može biti kontaminirana. Sve bakterije na njemu (poput salmonele) mogu se vratiti na meso kad za petnaestak minuta budete ponovo provjeravali njegovo stanje.
Čak i ako je meso pri sljedećoj provjeri potpuno termički obrađeno, još uvijek postoji opasnost da se razbolite ukoliko niste očistili termometar između dva mjerenja.
Crveno meso posebno važno za žene
Kako ispravno očistiti termometar za meso?
Da biste dezinficirali termometar i učinili ga sigurnim za korištenje, dovoljna će biti vruća voda i sapunica (deterdžent za posuđe također je dezificijens). Ukoliko ste na ljetovanju na mjestu gdje topla voda nije dostupna, možete si pomoći alkoholnim maramicama, nakon čega termometar možete isprati i hladnom vodom. Dobra je navika temeljito očistiti termometar prije nego ga upotrijebite da biste provjerili obrok koji upravo pripremate i nakon što ste gotovi s kuhanjem.
Budite vrlo dosljedni s ovim pravilom. Jednostavno, nema smisla riskirati jer zaraženo meso nećete prepoznati pažljivim promatranjem. Termometar za meso tu je da vam pomogne da izbjegnete potencijalnu zarazu, a ne da je prenosite iz obroka u obrok.
Nove smjernice prehrane: koliko je mesa i mlijeka dopušteno jesti?
M. R. S.
Foto: Shutterstock