Alge - sve što trebate znati o morskom povrću prepunom nutrijenata - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Alge – sve što trebate znati o morskom povrću prepunom nutrijenata

Shutterstock

Globalna potražnja za proizvodima na bazi makroalgi i mikroalgi je u porastu. Učestalost potrošnje i konzumacije algi raste zbog njihovih funkcionalnih blagodati, uz tradicionalne razloge utjecaja na zdravlje i pravilnu prehranu.

Morsko povrće koje zajedničkim imenom nazivamo alge danas nam je dostupno u raznim vrstama i oblicima, kao hrana i dodaci prehrani. Postoji 20.000 vrsta algi, a čovječanstvo uživa u okusima stotina različitih vrsta. Posebno su važne namirnice u prehrani stanovništva obalne Azije, britanskog otočja, Islanda i Havaja.

Alge su moćni producenti mnogih dragocjenih tvari poput omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA), vitamina, minerala, beta-glukana, antioksidacijskih pigmenata (astaksantina, klorofila, beta-karotena, fikocijanina) te se često koriste u proizvodnji prirodnih dodataka prehrani.

Astaksantin

Astaksantin porijeklom iz alge Hematococcus pluvialis pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i njihovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe i posebice starenje stanica. Znanstvena literatura govori u prilog astaksantinu i ističe zaštitni učinak na prevenciju oštećenja izazvanih UV-zračenjem, protuupalno i snažno antioksidativno djelovanje.

Koja je važna uloga minerala, vitamina i masnih kiselina za prevenciju gripe

Spirulina

Spirulina je jedinstvena modrozelena mikroalga koja spada među najstarije biljne organizme na Zemlji. Stanovnik je slatkovodnih jezera, osobito u tropskim i suptropskim regijama budući da uspijeva u toplijim vodama bogatim mineralnim solima. Prirodna boja ovih algi može obojati površinu vode u kojoj obitava u tamno zelenu boju.

Narodi Afrike i drevna indijanska plemena spirulinu cijene već stotinama godina, a zahvaljujući svojem impresivnom nutritivnom sastavu danas se često koristi u obliku dodatka prehrani. Spirulina je, naime, vrlo bogata proteinima (sadržaj se kreće između 50 i 70 posto) s izvrsnim aminokiselinskim profilom jer sadrži esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može sam sintetizirati.

Uzimajući spirulinu kao dodatak prehrani opskrbljujemo se β-karotenom, vitaminima B-kompleksa i željezom u lako iskoristivom obliku. Spirulina je prirodni izvor magnezija, kalcija, fosfora, kalija i elemenata u tragovima poput bakra, mangana i kroma. Bogata je i klorofilom te višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Fikocijanin je plavi pigment iz modrozelene alge Spirulina koji također posjeduje antioksidacijsko djelovanje, ali i imunomodulatorno, hepatoprotektivno i detoksikacijsko djelovanje.

Aphanizomenon flos-aquae (AFA)

Aphanizomenon flos-aquae (AFA) spada u skupinu modrozelenih algi koje još nazivamo i Klamatske alge. Temeljeno na znanstvenim studijama, sastav alge AFA sadrži vitamine, minerale, klorofil i razne druge pigmente, antioksidanse i višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) koje mogu činiti do 10% suhe tvari alge. Posebno je cijenjen pigment koji sadrži ova alga, koji osigurava plavu boju, a naziva se fikocijanin. Sadržaj fikocijanina može se kretati i do 15% suhe tvari alge AFA. Pigmenti poput beta-karotena, likopena i luteina osiguravaju antioksidacijska svojstva alge AFA.

Ova kombinacija heljde i lososa će vas oduševiti

Chlorella

Chlorella je posljednjih nekoliko godina doživjela značajan uzlet među štovateljima prirodnih dodataka prehrani. To je jedna od rijetkih slatkovodnih algi koja ima koristi za ljudski organizam. Naime, većina slatkovodnih algi su toksične. Chlorella je zelena alga, iznimno bogata klorofilom te se stoga koristi kao moćni čistač organizma, u sklopu programa detoksikacije. Odličan je izvor vitamina i minerala te omega-3 masnih kiselina.

Fucus i Kelp

Alge Fucus i Kelp također su dostupne kao dodaci prehrani u tabletama, a njihova je osnovna karakteristika bogatstvo mineralom jodom. Poznato je da je jod iznimno važan za pravilan rad štitne žlijezde te se stoga ove alge često preporučuju za poticanje metabolizma i lakši gubitak suvišnih kilograma. Također, bogate su raznim vitaminima, mineralima i specifičnim polisaharidima, a sadrže I alginate, fukoidin i laminarin koji su sposobni upiti veliku količinu vode dajući osjećaj sitosti i djelujući blago laksativno. Stoga su neki od danas najpopularnijih sastojaka za mršavljenje temeljeni upravo na ekstraktima iz smeđih algi.

Poznati vegani i vegetarijanci – od kad ne jedu meso imaju “deblje živce”, brinu za okoliš, bolje se osjećaju…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo