Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bijeli tanjur, duže žvakanje, trik s grožđicom… Naučite mozak da ne voli brzu hranu

Foto: Shutterstock

Eliminirajte žudnju za brzom hranom uz ovih deset trikova.

New York Times Magazine u svom tekstu The Extraordinary Science of Addictive Junk Food navodi kako su žudnje za brzom hranom snažne psihološke reakcije nastale strateškim djelovanjem proizvođača hrane. Naime, “savršeni” omjer šećera, soli i masti ono je zbog čega se žudnja javlja.

Thehealthy.com stoga predlaže više zdravih, cjelovitih namirnica, a nudi i deset načina kako naučiti mozak da zamrzi brzu hranu.

1. Prepoznaj skrivene šećere

“Popis sastojaka na kojem su navedeni fruktoza, sirup od smeđe riže, ispareni sok od šećerne trske, med ili nektar od agave, skrivaju hrpu dodatnog šećera“, tvrdi nutricionistica Margaret Eich.

Prije kupnje namrinice utvrdite koliko šećera ona zaista sadrži.

2. Jedi s bijelog tanjura

Studija je pokazala kako se više tjestenine pojede ukoliko se konzumira s crvenih ili crnih tanjura nego je to slučaj s bijelim. Kako bi jeli šareno i iz bijelih tanjura, hrani dodajte boju svježim voćem i povrćem. 

3. Razbijte rutinu

Ukoliko svakog dana u određeno vrijeme odlazite do automata s brzom hranom, sljedeći put to vrijeme radije provedite u šetnji. Naime, studija je zaključila kako šetnja od 15 minuta privremeno smanjuje žudnju za visokokaloričnim grickalicama bogatim šećerom

Znate li što je ‘fast food fitness’? U svakom slučaju, nije rješenje za vašu dobru kondiciju

4. Držite šećere podalje

Skloniji smo grickati namirnice koje su nam fizički najbliže, potvrdila je studija. Postavljanje hrane na udaljenija mjesta natjerat će vas da odete po njih, a samim time  odustat ćete od konzumacije. 

5.  Zdrave namirnice držite što bliže

Otvaranje vrećice čipsa brže je nego pripremanje voća ili povrća, stoga držite već pripremljene zdrave namirnice na dohvat ruke. Health Education & Behavior utvrdio je kako ljudi koji na svojim kuhinjskim stolovima drže voće, imaju manji indeks tjelesne mase nego oni koji na vidljivim mjestima drže slatkiše ili pića.

6. Hrana za kojom žudite

Identifikacijom hrane koja izaziva najviše žudnje naučite što izbjegavati. Takvu hranu naposljetku više nećete ni kupovati.

7. Zgadite si hranu

Konzumirat ćete manje hrane ukoliko se informirate o njenom sastavu ili načinu proizvodnje. Tako će naprimjer informacija o tome da se čipsu i konzerviranom mesu dodaje konzervans koji se smatra kancerogenim, rezultirati potpunim izbjegavanjem takve hrane. 

8. Duže žvačite

Sudionici studije provedene od strane Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, potvrdili su kako duže žvakanje hrane u konačnici dovodi do konzumiranja manjih porcija. Stoga sljedeću grickalicu zvačite duže i promišljenije. 

Službeno je: Ako vam smeta kad netko glasno zvače, imate psihički poremećaj!

9. Malim koracima izbacite brzu hranu

Ispijanje kave s tri šećera smanjite na dva šećera i toga se pridržavajte kroz par tjedana. Zatim i tu količinu postepeno smanjite. Ubrzo ćete shvatiti kako vam trebaju manje porcije da bi utažili žudnju, tvrdi nutricionistica. 

10. Trik s jednom grožđicom

Leslie Korn, nutricionistica koja se bavi prehranom za mentalno zdravlje, predlaže trik s jednom grožđicom kojim ćete smanjiti žudnju za brzom hranom, ali i smanjiti razinu anksioznosti. 
Prije konzumacije grožđice, nutricionistica predlaže pregled njene teksture, oblika i mirisa. Grožđicu zatim stavite na jezik, provucite je kroz usta, a potom je sporo sažvačite. Prilikom gutanja razmišljajte o načinu na koji ona putuje kroz vaše tijelo. Po završetku se zapitajte, što vašem tijelu zaista treba?

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo