Sastavnice iz mnogih vrsta bobičastog voća moguće usporavaju prirodni proces starenja mozga, pokazalo je američko istraživanje.
Maline sadrže i do deset puta više antioksidansa nego brokula
ili rajčica.
Borovnice,
jagode i acai bobice pomažu mozgu koji stari tako što aktiviraju njegov
prirodni mehanizam koji čisti i reciklira toksične proteine koji predstavljaju
prijetnju mozgu. Upravo su oni povezani s gubitkom pamćenja i opadanjem uma u
starijoj dobi. Stručnjaci spomenuti mehanizam nazivaju kućanskim ili mehanizmom
pospremanja.
“Dobre su vijesti da prirodne sastavnice polifenoli, koje nalazimo
u voću, povrću i orašastim plodovima, imaju antioksidativni i protuupalni
učinak, te mogu zaštititi od opadanja mozga zbog starosti”, objasnio je
dr. Shibu Polouse iz američkog istraživačkog centra prehrane povezane sa
starenjem, ujedno i voditelj studije.
Njegov je tim prethodno proveo istraživanje u
kojem su laboratorijski štakori da mjeseca jeli obroke koji su sadržavali
ekstrakte jagoda, borovnica i kupina. Ustanovljeno je kako je antioksidativno
svojstvo ovih bobica uspjelo poništiti učinak opadanja živčanih funkcija mozga,
pogotovo onih koje se odnose na učenje i sjećanje.
U novoj su studiji proučavali stanice
mikroglije, koje čiste živčani sustav od toksina. Ustanovili su kako upravo one
ne funkcioniraju kako bi trebale kod starenja. Mikroglija stanice dio su
imunog sustava i žive u mozgu i mrežnici. Kada se aktiviraju, proizvode proteine koji se nazivaju citokinima, a koji potiču upalu. Ako one ne djeluju kako bi trebale, nakupljaju
se toksini, a normalne zaštitne stanice se pretjerano aktiviraju sve do točke
kada oštete zdrave stanice.
“Naše istraživanje sugerira kako polifenoli
iz bobica imaju spašavajući učinak i daje još jedan razlog zašto bismo trebali
jesti hranu bogatu njima. Osim bobičastog voća, tu su i orasi, te drugo voće i
povrće, pogotovo ono s tamnom crvenom, narančastom i plavom bojom”,
završio je voditelj istraživanja Polouse.
K.H.