Pekan orasi – novi antioksidativni hit

pekan orasi, pekan orah

Iako zasad u Hrvatskoj teško nabavljivi, pekan orasi su među potrošačima u svijetu odavno hit.

Svrstavši ih na popis 15 namirnica s najvišim antioksidativnim kapacitetom, Državni zavod za poljoprivredu SAD-a potaknuo je i veći broj znanstvenih analiza ove fascinantne biljke.

Prema najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu Current Topics in Nutraceutical Research, pekan orasi najvjerojatnije su uključeni u zaštitu živčanog sustava jer su prepuni vitamina E, prirodnog antioksidansa. Zapravo, od svih orašastih plodova, u ovome ćete ih naći najviše. Tvari su to koje  štite stanice od niza mogućih oštećenja, a prema nekim studijama postoje dokazi da antioksidansi štite organizam i od ozbiljnih bolesti, kao što su Alzheimerova, Parkinsonova, rak i bolesti srca.

Thomas B. Shea sa Sveučilišta u Massachusettsu sa suradnicima je nedavno proveo nekoliko laboratorijskih studija na tri skupine miševa uzgojenih na način da pokazuju smanjenje funkcije motoričkih neurona, kao što se događa u ljudi koji boluju od amiotrofične lateralne skleroze. Miševi su konzumirali ili kontrolnu prehranu  (bez pekan oraha) ili su bili na jednom od režima prehrane koja je sadržavala različite količine pekan oraha. Prije i nakon provođenja istraživanja miševima je testirana sposobnost  funkcioniranja motoričkih neurona.

Rezultati su pokazali da su miševi koji su jeli dodatke pekan oraha značajno usporili opadanje motoričkih funkcija u usporedbi s miševima koji uopće nisu jeli ove orahe. Zanimljivo je i kako je otkriveno da što su više oraha jeli, miševi su uspješnije rješavali motoričke testove.

U prijevodu na ljudski organizam, čini se izvjesnim da bi redovita konzumacija ovih oraha mogla osigurati različite nutritivne i antioksidativne dobrobiti našem tijelu. Osim vitamina E, pekan orasi bogati su i vitaminom A, folnom kiselinom (posebice važnom za trudnice), kalcijem, magnezijem, fosforom, cinkom i vitaminom B, a ranije je dokazana i njihova učinkovitost u smanjenju razine kolesterola te sprečavanju razvitka raka dojke i pluća.

Izvor: Biologija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!