Zbog svog jakog i slatkastog okusa anis se rado koristi za izradu kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i likera. No, anis ima i pozitivne učinke na zdravlje.
Tradicionalno se ova biljka koristi u mnogim zemljama svijeta i zastupljena je upravo zbog svog nezamjenjivog okusa i mirisa te iznimno pozitivnih učinka na ljudsko tijelo. U Indijskim restoranima nakon obroka uobičajeno je pojesti žličicu anisa kako bi se riješili nadutosti.
Anis protiv nadutosti
Nakon konzumiranja jake hrane u velikim količinama, anis će biti spas za probavu i uklanjanja osjećaja nadutosti. On će umiriti želudac, regulirati probavu i na kraju smanjiti nadutost. Anis također posjeduje ljekovita svojstva, a ljekoviti dijelovi biljke su plod, odnosno sjemenke koje sadržie eterično ulje, proteine i ugljikohidrate. Dominantni sastojak eteričnog ulja je trans-anetol od kojeg i potiče specifična aroma i slatkast ukus. Posjeduje i vitamine A i C, folnu kiselinu, kao i kalcij, magnezij, fosfor i kalij.
Čaj od anisa
Ova vrsta čaja ima više dobrih djelovanja na organizam, ali ga se posebno preporučuje osobama koje imaju problema s probavom i dišnim putevima.
Priprema: Jednu čajnu žličicu anisa kuhajte desetak minuta u mlijeku. Kada se pripravak ohladi, procijedite ga i dodajte žlicu meda. Trebalo bi ga se piti nekoliko puta tijekom dana. Ako ne volite mlijeko, onda je preporuka čajnu žličicu anisa preliti čašom vrele vode i ostaviti ga tako15-ak minuta.
Napomenimo da se med u čaj dodaje kada se radi o problemima dišnih puteva, dok se za probavne smetnje ne zaslađuje.
A. A.