Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čaj od koprive

Ponekad zaboravimo da naše zdravstvene probleme možemo riješiti na prirodan način. Sama priroda nam je dala puno opcija za zdravlje i na nama je samo da se informiramo. Za koprivu kažu da je jedna od najkorisnijih biljaka, kada bi ljudi znali koliko dobrog pruža, sadili bi samo koprivu!

Svi dijelovi koprive pridonose zdravlju

Kopriva sadrži bjelančevine i masti, a od minerala kalcij, fosfor, željezo, magnezij, vitamine C, A, B2, B5, K, beta karoten, tanin. 

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Ublažava upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva.

Dokazana ljekovita svojstva koprive su:

  • Kod prevencije nastanka bubrežnih kamenca
  • Pročišćava krv
  • Sprečava opadanje kose
  • Regulira probavu
  • Djeluje umirujuće
  • Zaustavlja krvarenja
  • Jača imunitet

Čaj od koprive za zdravlje

Čaj od koprive odličan je za čišćenje organizma. daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, grčeve u trbuhu, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije četiri tjedna. Možete piti jednu šalicu čaja od koprive svaki dan radi prevencije, a blagotvoran je kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Kako ga pripremiti?

Ako pripremate čaj od svježe ubrane koprive tada usitnite oko 50 grama listova i kuhajte ih 15-ak minuta u litri vode. Ostavite da odstoji osam sati, nakon toga ga slobodno konzumirajte. Ako pak sušite koprivu, pripremajte kao i svaki drugi prirodni čaj: u kipuću vodu stavite sušenu koprivu i ostavite 10 do 15 minuta.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo