Citrusi - uživajte u naranči, limunu, mandarini, grejpu, limeti, pomelu... - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Citrusi – uživajte u naranči, limunu, mandarini, grejpu, limeti, pomelu…

Foto: Shutterstock

Citrusi ili agrumi sinonim su za vitamin C, jačanje imuniteta i prirodno liječenje prehlade i gripe. “Sunčano” kiselkasto voće intenzivnih boja i aroma bogato je i mineralima (prije svega kalijem) te flavonoidima koji štite od srčanožilnih i malignih bolesti.

Niskokalorični citrusi su također poznati kao odlični čistači organizma koji olakšavaju mršavljenje.

Naranča

Osobito je flavonoidima bogata naranča koja sadrži više od pedeset antikancerogenih tvari. Naranča je dobar izvor i vitamina A, folne kiseline i kalcija.

Limunska kura za jačanje imuniteta

 

Mandarina

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična naranči: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

Klementina

Klementina je “križanac” naranče i mandarine. Mali plod intenzivno narančaste, glatke i sjajne kore prepoznatljiv je i po osobito finom mirisu i aromi. Klementinu često poistovjećuju s tangerinom, sličnom vrstom citrusa koja je nešto kiselija od klementine. Kao i ostali citrusi, klementina je odličan izvor vitamina C, flavonoida i vlakana, a preporučuje se kao odlično prirodno sredstvo protiv celulita.

Grejp – pobjednik nad infekcijama i pomagač u mršavljenju

 

Limeta

Limeta je prepoznatljiva po intenzivno zelenoj kori i svijetlozelenoj pulpi. Sastavom i okusom dosta je slična limunu. Ima manje “oštar” okus od limuna, ali i specifičnu aromu koja je odlična za spravljanje napitaka i preljeva za voćne salate. Limeta snažno djeluje protiv štetnih mikroba, pospješuje probavu i olakšava mršavljenje.

Pomelo

Pomelo bi se mogao nazvati XL citrusom jer je najveći među svim svojim botaničkim rođacima. Plod debele kore nešto je slađi od gorkastog grejpa, a znatno ga nadmašuje veličinom – može imati promjer do 25 cm. Ukusni pomelo odlično prija svjež bez dodataka, a fino se slaže s drugim sastojcima u voćnim salatama. Pomelo ima vrlo visoki udio vitamina C. Ima samo 30 kalorija na 100 grama, pa se preporučuje kao idealna dijetalna namirnica.     

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo