Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokolada – kako znati jedete li baš onu pravu?

Od kada su europski istraživači donijeli čokoladu iz Meksika u 16 stoljeću, služi kao sastojak mnogih jela u cijelom svijetu, a jedna je od omiljenih poslastica.

Čokolada je poslastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera. Najčešće na tržište dolazi u obliku pločica. Koje vrste čokolada postoje?

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži visok postotak praha kakaa, što joj daje posebno taman izgled. Zbog malog postotka šećera i spomenute količine kakaa, ima jak i pomalo gorkasti okus.

Istraživanja potvrđuju kako tamna čokolada štiti srce, poboljšava krvotok i smanjuje razinu štetnog kolesterola. Sadrži serotonin koji pomaže u stanjima depresije te endorfin koji uvijek vraća dobro raspoloženje. Bogata je flavonoidima i antioksidantima koji štite organizam od starenja i mnogih opasnih bolesti. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom. Uz to je možda najvažnije napomenuti da je poznata i kao afrodizijak.

Jagode – 7 fantastičnih razloga zašto ih jesti što češće

Mliječna čokolada

Omiljena i najpopularnija čokolada je upravo mliječna. Osim što ju možete kupiti u obliku pločica, pronaći ćete je u mnogim keksima i ostalim slatkišima. Sastoji se od praha kakaa, šećera i mlijeka. Mješavina ovih sastojaka joj daje svijetlo smeđu boju i svilenkast, slatkasti okus.

Mliječna čokolada ima nešto manje flavonoida od crne, ali ako vam je omiljena, onda barem potražite onu koja ima veći postotak kakaa.

Bijela čokolada

Za razliku od tamne i mliječne čokolade, bijela ne sadrži prah kakaa – za pripremu se koristi isključivo maslac od kakaa. Kao što sam naziv govori, bijele je boje i kremastog laganog okusa.

Bijela čokolada sadrži najmanje nutritivnih svojstava. Zašto? Zato što uopće nema kakaa nego samo njegov maslac. Prednost je ta što sadrži više kalcija od ostalih čokolada, ali isto tako ima viška masnoće i šećera.

Češnjak, borovnice, divlji losos – prehranom usporite starenje mozga

Čokolada za piće

Možda niste znali, ali čokoladu su Europljani upoznali prvi put u obliku napitka, a tvrda čokolada se počela proizvoditi prvi put u 19 stoljeću. Gorki, gusti smeđi napitak aromatičnog, bogatog okusa može se začiniti chillijem i raznim dodatcima.

Jedno istraživanje, provedena na uzorku od 8.000 ljudi, pokazuje da oni koji uživaju u čokoladi žive dulje od onih koji nikada ne jedu čokoladu. Taj učinak čokoladi omogućuje flavonoid – tvar s antioksidacijskim učinkom. Oni smanjuju količine lošeg kolesterola, a tako štite srce i snižavaju krvni tlak.

Foto: Shutterstock

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo