Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokolada sve više postaje funkcionalna hrana i dio uravnoteženih obroka

Čokolada, omiljena poslastica

Čokolada

Čokolade s visokim udjelom kakaa (60% i više) sve su popularnije kao funkcionalni prehrambeni proizvodi koji nalaze svoje mjesto na zdravom jelovniku.

“Osim neodoljivih senzorskih karakteristika, popularnosti ovih proizvoda doprinose i rezultati brojnih znanstvenih istraživanja prema kojima čokolada predstavlja nutritivno vrlo vrijedan proizvod u kojem je identificirano više od 800 različitih sastojaka. Uz ugljikohidrate, proteine i masti, čokolada je i važan izvor biološki aktivnih sastojaka, posebice polifenola i metilksantina te aminokiselina, biogenih amina i vitamina.

Polifenoli su najznačajniji prirodni antioksidansi uz koje se vezuju brojni pozitivni učinci na ljudsko zdravlje pa se povećanjem udjela suhe tvari kakaovih dijelova povećava udio polifenola, a ujedno i antioksidacijski kapacitet čokolade. Osim kafeina, koji se u čokoladi nalazi u malom udjelu, teobromin je najzastupljeniji metilksantin u čokoladi koji, za razliku od kafeina, djeluje kao blagi stimulans središnjeg živčanog sustava, blagi diuretik, vazodilatator i bronhodilatator”, navela je prof. dr. sc. Draženka Komes sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta na predavanju “Čokolada kao funkcionalna hrana”, na nedavnom međunarodnom kongresu “Nutricionizam i dijetetika 2016“ u Zagrebu.

Nastojeći udovoljiti zahtjevima suvremenog potrošača, konditorska industrija razvija čokolade smanjenog udjela šećera, smanjenog udjela masti te čokolade obogaćene različitim funkcionalnim sastojcima (probioticima, vitaminima, biljnim ekstraktima bogatim antioksidansima, algama…) čijim konzumiranjem bi se osigurao dostatan unos bioaktivnih sastojaka u organizam, a ujedno i pozitivan zdravstveni učinak. Paleta okusa komercijalno dostupnih čokolada već je doista široka, od onih klasičnih poput čokolada s lješnjacima, bademima, grožđicama, keksima, preko metvice, narančine korice, papra, đumbira, mrkve, koštica buče, do piva, crnog vina, pjenušca, suhih šljiva i slanine.

“Bogat i raznolik kemijski sastav čokolade predmet je kontinuiranih istraživanja, rezultati kojih su dokazali brojne pozitivne zdravstvene učinke konzumiranja čokolada povećanog udjela kakaovih dijelova poput smanjenja rizika od pojave tromboze, inhibicije oksidacije lipoproteina niske gustoće (LDL), sprječavanja razvoja ateroskleroze, prevencije bolesti krvožilnog sustava i smanjenja krvnog tlaka, antikancerogenog, antimikrobnog i protuupalnog djelovanja te jačanja imunološkog sustava organizma. Multidiciplinarni pristup, sinergija znanja i iskustva prehrambenih tehnologa, znanstvenika i nutricionista izrazito je važna u kreiranju novih funkcionalnih čokolada, koje će, sukladno kemijskom sastavu i energijskoj vrijednosti, postati neizostavan dio uravnoteženih obroka”, zaključila je prof. dr. sc. Draženka Komes sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Umorni ste i žudite za slatkim? Upali ste u začarani krug “hiper-hipo”

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo