Za vrijeme Pete svjetske konferencije o istraživanju crnookog graha
koja se nedavno održala u Senegalu, naglašen je veliki broj običavajućih
studija koje su obuhvatile ovo povrće u vrijeme kada većina afričkih zemalja
traži način kako bi se smanjila ovisnost u uvezenoj riži ili žitu. Osim što se
crnooki grah može koristiti i kao stočna hrana, on je jednako ukusan za ljude,
pa se koristi za variva ili pravljenje kruha.
Bogato zrno
Zrelo zrno ovog graška sadrži oko 25 posto proteina, 50 do 67
posto škroba i vitamine B skupine, uključujući folnu kiselinu, koja je važna za
sprječavanje deformacija kod novorođenčadi. Nadalje, ovo je malo bijelo zrno
bogato esencijalnim mikroelementima, poput željeza, kalcija i cinka, a njegovo korijenje
obogaćuje tlo dušikom.
Crnooki grah je bogati izvor topivih vlakana, koja pomažu našem
tijelu riješiti se kolesterola, a s obzirom da sadrži malo natrija i puno
kalija, ova namirnica može pomoći i kod snižavanja krvnog tlaka. Masnoća gotovo
da i nema, a ako se spoji sa žitaricama, dobijete zdravu i visokoproteinsku
alternativu mesu i mesnim proizvodima.
“Teško je zamisliti savršeniju kulturu, pogotovo za Afriku.
Crnooki grašak bogato rodi, čak i u toplim i suhim uvjetima, a znanstvenici
razvijaju otpornije vrste”, tvrde stručnjaci Međunarodnog instituta
tropske poljoprivrede.
Jedan od razloga zašto ova vrsta graška nije toliko popularna
diljem svijeta ili omiljena poput pšenice ili kukuruza, jest što je njeno
skladištenje otežano zbog nametnika koji se brzo mogu razmnožiti u vrećama, te
tako upropastiti usjeve.
Možda je vrijeme da mu pružite šansu?
K. Horvat