Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dijabetičari smiju jesti samo ovu vrstu meda!

Med u prvih 30 minuta od konzumacije iznimno brzo diže razinu šećera u krvi. No ti šećeri iz meda drugačije se razgrađuju od onih običnih i puno su niži tijekom sljedeća dva sata od onih “običnih”.

Uz to, sirovi med potiče jaču proizvodnju inzulina što objašnjava zašto šećer u krvi nakon konzumiranja meda pada više nakon sat vremena nego kada se konzumira “obični šećer”.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teheranu bavilo se utvrđivanjem utjecaja konzumacije meda na dijabetičare. Tijekom osam tjedana koliko je trajalo kliničko ispitivanje istraživači su dokazali kako med može doprinijeti tjelesnoj težini i lipidima u krvi dijabetičara. No, ipak – uz oprez.

Kakav med mogu jesti dijabetičari?

Dakle, sirovi med puno je bolji za dijabetičare u usporedbi sa šećerom. No to ne znači da u potrebi za zadovoljavanjem svojih slatkih potreba možete posegnuti za zdjelicom meda, sjesti pred televizor i bez brige sladiti se žličicom za žličicom.

Sirovi med treba uzimati oprezno pri obolijevanju od dijabetesa. Pravilna prehrana, redovito uzimanje lijekova i kretanje tri su obavezna faktora kod obolijevanja od šećerne bolesti.

Iako je sirovi med dopušten, važno je za razumjeti kako je najveća količina sladila u medu fruktoza te da je u slučaju obolijevanja od dijabetesa važno držati unos fruktoze ispod 50 grama kako bi razine šećera u krvi i lipida bile pod kontrolom.

Poza žabe – vježba koja topi masnoće, poboljšava probavu i jača mišiće

Pri tome imajte na umu da jedna velika žlica sirovog meda sadrži 64 kalorije, 8.1 grama fruktoze i 17 grama ugljikohidrata.

Dijabetičarima koji razine šećera u krvi drže pod kontrolom preporučuje se čisti sirovi med bez ikakvih dodatnih sladila ili aditiva i konzervansa.

Cimet i med: medna mješavina za dijabetičare

Med za dijabetičare treba biti sirovi med bez ikakvih dodataka. No ipak jedan dodatak medu donijet će još koristi za dijabetičare. To je cimet.

U Ayurvedskoj medicini med se koristi kao medij koji nosi lijek po tijelu. A cimet je prirodni sastojak koji vrlo djelotvorno snižava razinu glukoze u krvi.

Med i cimet odlična su kombinacija za dijabetičare, a ova mješavina sadrži i propolis za imunitet

Cimet – genijalan začin koji štiti od prehlada i smanjuje kolesterol

Autor: Hrvoje Veber, struč.spec.oec

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo