Dijetalni sokovi i druga umjetno zaslađena pića ne podižu izglede za razvoj dijabetesa, pokazali su rezultati novog istraživanja Sveučilišta Harvard.
Iako su prethodne studije sugerirale kako redovito ispijanje dijetalnih sokova i ostalih slatkih pića može izazvati vjerojatnost za razvoj dijabetesa, nova studija ipak tvrdi suprotno – za pojavu bolesti nisu kriva niti zaslađena bezalkoholna pića, niti kava ili čaj.
Stručnjaci tvrde kako zamjena slatkih pića za dijetalnu
verziju
predstavlja sigurnu
i
zdravu alternativu.
“Iako dijetalni sokovi možda i nisu najbolji mogući izbor, njihovo umjereno konzumiranje neće ostaviti značajne štetne posljedice na zdravlje. Naše istraživanje pokazuje da je povezanost između dijabetesa i dijetalnih sokova rezultat drugih faktora koji su zajednički i ljubiteljima spomenutih napitaka, ali i dijabetičarima. U spomenute se faktore ubraja i veća sklonost višku kilograma”, poručuje dr. Frank Hu sa Sveučilišta Harvard.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.
K. R.