Hrana i recepti

Hrana i recepti

Energetske pločice, smrznuti jogurt, gotove salate… Za ovu hranu mislite da je zdrava, ali nije!

Ako pazite na svoju prehranu i namirnice koje unosite u organizam, nastavite čitati…

Iako nam je neka hrana privlačna zbog ambalaže, a za određene namirnice mislimo da su zdrave jer smo tako nekada čuli, vjerojatno ste u krivu

Pakirani umaci za tjesteninu 

Rajčica je puna antioksidanata koji čuvaju zdravlje organizma tako da se bore protiv utjecaja slobodnih radikala koji utječu na pojavu raznih bolesti – od pretilosti do malignih oboljenja. Ipak, kada se rajčica konzervira dodaju se šećeri, konzervansi i pojačivači okusa stoga ona više ne mora biti toliko zdrava. 

Veganska hrana

Ne može se poreći da su voće i povrće zdravi, ali dodatci poput ulja koja se koriste za pripremanje jela mogu više naštetiti zdravlju nego mu doprinijeti. 

Znate li koje su najčešće pogreške koje radite u prehrani? Vjerujte, lako ih je ispraviti

Gotove salate

Nisu sve salate jednake, a one koje su već gotove za jelo često sadrže nepotrebne kalorije i nezdrave masnoće zahvaljujući dodatcima poput majoneze, ulja i ostalih sastojaka koji čine okus tako neodoljivim…

Smrznuti jogurt

Ako ga idemo usporediti sa sladoledom, smrznuti jogurt se čini kao zdraviji odabir, ali ako imamo na umu da su porcije velike i obično sadrže dodatke poput čokoladica ili karamele, jasno vam je da ova poslastica i nije toliko zdrava. 

Smoothie

Baza Smoothie su voće i mlijeko i oni mogu samo goditi zdravlju. Duple porcije, dodatci poput sirupa ili sladoleda ovom napitku dodaju dosta kalorija. 

Niskokalorični namaz od kikirikija

Istina je da ovakav namaz sadrži manje kalorija od običnog, ali nije neobično da i on sadrži dodatke šećera. Na žalost, mnogi proizvodi koji se klasificiraju kao niskokalorični dana sadrže višak šećera.

Energetske pločice

Da, one sigurno pomažu ako vam nedostaje energije ali i viška kalorija – posebno ako odaberete one s dodatkom čokolade, sirupa ili šećera. Najsigurnije energetske pločice napraviti u vlastitoj kuhinji i tako kontrolirati sastojke.

 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo