Dijeta kod kroničnog gastritisa, bez obzira na njegov uzrok, u načelu je poštedna, što znači da u želudac ne smije doći hrana koja iritira sluznicu.
Kiselina u želucu, žgaravica, osjećaj težine i bolovi u želucu su najčešći simptomi kroničnog gastritisa. Osobe koje pate od gastritisa moraju svakako izbjegavati prženu hranu, masnu i jako začinjenu, ljutu i kiselu hranu te vruća jela. Poželjno je izbjegavati i konzerviranu hranu, hranu u octu i jake začine, procesiranu hranu i suhomesnate proizvode, prženu, paniranu ili pohanu hranu, pretpripremljenu hranu, brzu hranu i gotovu hranu.
Što jesti kad vas muči probava? Držite se 4 važnih pravila – jednostavno i učinkovito
Konditorski proizvodi, slatkiši i sladoledi također bi se trebali izbjegavati. Osobe oboljele od gastritisa trebale bi izbjegavati kavu, alkoholna pića i jake čajeve, alkoholni ocat i proizvod od kakaa. Od povrća potrebno je izbjegavati papriku, krastavce, ukiseljeno ili konzervirano povrće, proizvode od rajčice (koncentrat, sok od rajčice, pelate i suhe rajčice) te dresinge poput majoneze, kečapa i drugih gotovih dresinga.
Od voća osobama s gastritisom mogu naškoditi ananas, kivi, papaja, citrusi (limun, naranča, citrusi, mandarina, klementina). Izbjegavati cigarete.
6 pravila koje je dobro slijediti:
- Izbjegavati podgrijavanje masne hrane.
- Izbjegavati konzumirati hladnu ili vruću hranu ili napitke.
- Jesti polako i dobro prožvakati hranu.
- Dozvoljen način pripreme hrane je kuhanje i pirjanje, a zabranjeno je pohanje, prženje i pečenje.
- Hranu treba usitniti i dobro sažvakati.
- Vrlo je bitno jesti redovito (svakih 2 do 4 h), a nakon obroka ostati u uspravnom položaju barem još 2 h nakon obroka.
Njegujte svoj crijevni mikrobiom
Ljudski organizam sadrži 90% bakterija koje su organizirane u zajednice koje nazivamo mikrobiomi. Mikrobiom u crijevima jest izuzetno bitan jer se sumnja da njegov disbalans sudjeluje u razvitku mnogih nezaraznih kroničnih stanja i bolesti, pretilosti, depresije, autizma, alergija te sasvim sigurno najviše bolesti povezanih s probavnim sustavom. Prehrana koja sadrži razne vrste hrane bogate hranjivim tvarima, hranu koja sadrži vlakna i probiotičke izvore hrane pomaže u oblikovanju mikrobiote debelog crijeva.
Pokazalo se da biljni ili mediteranski stil prehrane diverzificira crijevnu mikrobiotu. Hrana koja sadrži probiotike također može pomoći u poticanju rasta crijevne flore u debelom crijevu. Oni koji žele povećati unos probiotika mogu probati namirnice kao što su jogurt, kefir, kimchi, kombucha, tempeh, kefir, miso i kiseli kupus.
Popis namirnica koje biste trebali redovito kupovati – odobrila nutricionistica
Foto: Shutterstock