Kada govorimo o izdajicama ženske ljepote, borama, ne možemo imati dovoljno “oružja” u svom arsenalu. No, jeste li znali da osim beskrajne lepeze seruma, krema i losiona svoje lice možete očuvati mladim uz pomoću hrane?
Nutricionisti savjetuju prirodniji način očuvanja elastičnosti, tonusa i prokrvljenosti kože, a on podrazumijeva svježe namirnice. Njih je napretek, samo ih morate uvrstiti na svoj svakodnevni jelovnik…
Bobičasto voće
Nedavna studija, objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazala je kako jagode, borovnice, kupine i šljive sadrže više antioksidansa od bilo koje druge hrane. Slobodni radikali oštećuju membranu i stanice kože, a može doći i do štećenja staničnog DNK. Antioksidansi i druge fitokemikalije štite stanice, pa je automatski manji rizik od oštećenja. A kada stanice štitite od oštećenja, također im pružate zaštitu od preranog starenja.
Zeleno lisnato povrće
Špinat, kelj, listovi repe i rimska salata predstavljaju bogate izvore luteina i zeaksantina, antioksidansa koji dokazano mogu zaštititi našu kožu od oštećenja i smanjiti rizik od razvijanja senilne makularne degeneracije oka, najčešćeg uzroka sljepoće kod starijih generacija, ali i Hodgkinovog limfoma.
Ovo je povrće također bogato vlaknima koja tijelu pomažu eliminirati toksine i tvari koje mogu dovesti do raka, a upravo fitokemikalija kvercetin ima antikancerogena i antioksidacijska svojstva. Zeleno lisnato povrće sadrži puno vode koja je važna za hidraciju tkiva, jednako kao i izlučivanje toksina, a vitamin A smanjuje stvaranje sebuma, masnog pokriva kože. To znači da si konzumacijom ove hrane možete pomoći u smanjenju pojave akni.
Jaja
Jedno jaje sadrži devet esencijalnih aminokiselina, koje naše tijelo samo ne može stvoriti, nego ih moramo unijeti putem prehrane. Jaja su bogata proteinima i vitaminom D, koji je vezan uz zaštitu od malignog raka kože melanoma. Ako vam nije preodbojan miris i okus sirovih jaja, probajte na ovaj način započeti svoj dan, s obzirom da termička obrada do neke mjere uništava nutrijente.
Rajčica
Rajčica je jedno od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa. Zahvaljujući likopenu koji joj daje prepoznatljivu crvenu boju, rajčice su još moćniji borci protiv bolesti nego beta-karoten ili vitamin E. Kuhanje rajčica uz dodatak maslinovog ulja ima još i više prednosti jer zbog topline tijelo lakše upija antioksidanse. No, nisu samo ukusne – rajčice pomažu i u održavanju mentalnih sposobnosti. Dakle, jedite ih za lice bez bora i britak um pod stare dane.
K. Horvat