Jedite ovo ako želite brže zaspati i bolje spavati - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite ovo ako želite brže zaspati i bolje spavati

Foto: Shutterstock

Osim što morate imati redovan i uredan plan za spavanje, odnosno uvijek u slično vrijeme lijegati i buditi se, za kvaliteta san važno je i što jedemo prije spavanja.

Pokazalo je to istraživanje provedeno na Američkoj akademiji medicine spavanja koje je, iako je provedeno na tek 26 ispitanika, došlo do rezultata koje možete i sami isprobati. Naime, istraživanje, objavljeno u Journal of Clinical Sleep Medicine, pokazalo je kako namirnice s puno vlakana i s malo zasićenih masti poboljšavaju kvalitetu sna.

Ispitanicima je tijekom prvog djela istraživanja kontrolirana prehrana te je nadgledano koliko im je vremena trebalo da zaspu, kao i koliko su dugo spavali. U tom su dijelu istraživanja ispitanici spavali prosječno 7 i pol sati u komadu, a trebalo im je otprilike 17 minuta da zaspu.

Nakon ovog djela, ispitanici su mogli sami birati što će jesti prije spavanja. Tada im je trebalo oko 30 minuta da zaspu, a tijekom noći su se često budili.

Masnoće u prehrani – kako razlikovati dobre od loših?

Tijekom perioda kada je za njih odlučeno što će jesti, nutricionisti su im davali obroke koji su imali veliki udio proteina, a mali udio zasićenih masti, a u periodu kada su sami odlučivali što jesti, ispitanici su birali obroke s malim udjelom vlakana te grickalice pune šećera. S obzirom da je istraživanje provedeno u komadu, znanstvenici su zaključili da čak i jedna neadekvatna večera može utjecati na kvalitetu sna.

Kako biste bolje spavali i prije zaspali birajte…

  • nezasićene masti koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima, sjemenkama i naravno, povrću

A izbjegavajte…

  • zasićene masti koje se u nalaze u namirnicama životinjskog porijekla, poput mesa, jaja, mlijeka… njih ne morate u potpunosti izbjegavati, no važno je da ih jedete u umjereno i bolje tijekom dana, nego prije spavanja.

6 sati sna nije dovoljno, saznajte zašto! Pročitajte i kako se tumače snovi na znanstveni način, odnosno što vam poručuje vaše nesvjesno “ja”?

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo