Želite se zaštiti od bolesti i popraviti svoje zdravlje? Pomno birajte svakodnevne namirnice – voće i povrće na vašem jelovniku trebalo bi biti u svim “duginim bojama!
Jeste li čuli za prehranu u duginim bojama? Ne radi se o
specifičnom, dijetnom, načinu prehrane, već se termin odnosi na odabir voća i povrća u svim
duginim bojama.
Svakodnevna “šarena” prehrana opskrbljuje vaše tijelo
hranjivim sastojcima koji su mu potrebni. Osim
vlakana, vitamina i minerala hrana u boji sadrži i fitokemikalije. Radi
se o moćnim nutrijentima koji pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, a voću i povrću daju čitav spektar boja.
Istraživanja pokazuju kako prehrana koja obiluje ovakvim namirnicama ima niz
prednosti:
- Jača imunološki sustav
- Smanjuje rizik od određenih
kancerogenih oboljenja - Pomaže u borbi protiv
dijabetesa tipa 2 - Snižava krvni tlak
- Smanjuje opasnost od očnih
bolesti - Čuva zdravlje srca
- Utječe na bolje pamćenje
- Čini kosti i zube jakima
Vaša dnevna doza
Samo jedna četvrtina Amerikanaca dnevno pojede preporučenu dozu voća i
povrća. Umjesto ovakve, zdrave, prehrane većina ljudi sklonija je brzoj, masnoj
i zaslađenoj hrani.
Paralelno s time, promijenila su se i stajališta stručnjaka o pet porcija
voća i povrća dnevno – ovisno o dobi i spolu, za dobro zdravlje možda vam je
potrebno i više od toga:
- Djeca stara između 2 i 6
godina trebala bi jesti tri porcije povrća i dvije porcije voća dnevno. - Djeca starija od šest
godina, djevojčice u tinejdžerskim godinama, aktivne žene i većina
muškaraca trebaju jesti najmanje četiri porcije povrća i tri porcije voća. - Dječaci tinejdžeri i
aktivni muškarci trebaju jesti pet porcija povrća i četiri porcija voća.
“Šarolik” izbor!
Stoga, idući put kada posjetite lokalnu trgovinu, birajte voće i povrće iz
sljedećih kategorija:
Crveno: Crvene jabuke, brusnice, grožđe, nar, jagode, lubenica,
grejp, rajčice, crvena paprika i luk.
Plavo: Grožđice, kupine, šljive, borovnice, crveni kupus, smokve,
grožđe.
Bijelo: Banane, nektarine, češnjak, cvjetača, gljive, krumpir.
Zeleno: Zelene jabuke, kivi, avokado, brokula, špinat, artičoke,
tikvice, salata, celer, šparoge.
Žuto i narančasto: Žute jabuke, dinja, mango, ananas, bundeva,
kukuruz, limun, slatki krumpir.
I za kraj mala opaska – voće i povrće često je vrlo zasitno, a siromašno
kalorijama, pa vam, osim osiguranja dobrog zdravlja, može pomoći i pri održavanju vitke linije!
D. Šorgić