Žene koje se “nakrcavaju” jednostavnim ugljikohidratima sklonije su razvijanju srčanih bolesti.
Talijanski su istraživači ustanovili kako je konzumacija
ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom povezana s rizikom koronarne
srčane bolesti kod žena. Međutim, muškarci su pošteđeni ovog štetnog učinka.
Glikemijski indeks je numerička skala kojom se određuje kojom brzinom pojedina
hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Dok se niskim glikemijskim indeksom može
pohvaliti zobena kaša, grah, leća, jabuke, naranče, kruške, breskve, integralne žitarice, mahunarke,
citrusi, jogurt i mlijeko, u zabranjenu
zonu spadaju bijeli kruh, cornflakes i instant krumpir. Što je indeks veći,
povećava se i razina šećera u krvi.
Istraživači Nacionalnog centra za istraživanje raka u Milanu
u svoju su studiju uključili gotovo 50.000 osoba, koje su ispunile upitnik o
svojim prehrambenim navikama. Dvije trećine anketiranih bile su žene.
Nakon gotovo osam godina, ispitanici su ponovo kontaktirani,
te je ustanovljeno kako je 463 razvilo koronarnu srčanu bolest. Ukupno je 25 posto
žena koje su najviše konzumirale ugljikohidrate udvostručile svoj rizik
razvijanja bolesti srca.
“Štetni učinci prehrane s visokim glikemijskim indeksom
kod žena su posredovani razlikama u spolu kada su u pitanju lipoprotein i
metabolizam glukoze, međutim, daljnja istraživanja su potrebna kako bi se
potvrdio nedostatak povezanosti prehrane s visokim glikemijskim indeksom i srčanih
bolesti u muškaraca”, objasnila je doktorica Sabina Sieri, voditeljica
istraživanja.
Razlika u načinu na koji žene i muškarci razgrađuju šećer i
masnoće mogla bi biti odgovorna za činjenicu da namirnice s visokim
glikemijskim indeksom ne predstavljaju jednaku prijetnju za zdravlje muškaraca
kao što je to slučaj kod žena.
Prehrana bogata određenim ugljikohidratima povećava razinu glukoze u
krvi i štetnih masnoća – triglicerida, te u isto vrijeme smanjuje razinu dobrog
kolesterola (HDL), a u konačnici povisuje rizik srčanih bolesti.
K. Horvat