Orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci i pistacija nisu samo nezaobilan dio naše prehrane, već i iznimno nutritivna hrana.
Bilo da ih grickate uz omiljenu seriju ili od njih pripravljate maštovita jela, koristi ovog voća su višestruke. Orašasti plodovi sadrže omega 3 kiseline, vitamine i minerale te su bogati za srce i krvožilni sustav.
Njihova druga prednost je visoka kaloričnost. Ukoliko vam nedostaje energije možete posegnuti za šakom, primjerice, badema ili oraha. Orašasti plodovi jačaju kosu, kožu i nokte. Pomažu pri lakšem pamćenju i koncentraciji, te utječu na povećanje libida.
Osim sirove, ove plodove možete jesti i pržene, kuhane ili koristiti prerađene u obliku ulja. Neizostavan su sastojak pri izradi krema, ulja za tijelo i ostalih preparata za njegu.
Ipak, budite na oprezu! Orašasti plodovi su iznimno bogati mastima, pa ih treba jesti u ograničenim količinama.
Što kriju vaše omiljene grickalice?
Bademi su bogati kalcijem, a dijele se na slatke i gorke bademe. Gorki su otrovni, a slatki su najukusniji mladi i svježi. Bademi sadrže vitamin E, magnezij,umjerenu količinu proteina i vlakana, vitamin B2, bakar i fosfor.
Orasi obiluju nezasićenim masnim kiselinama te su nezaobilazan sastojak svakodnevne prehrane. Više od 60 posto ovog ploda su upravo masti. Bogati su vitaminom C i E, kalcijem magnezijem i željezom.
Kesteni sadrže najmanje masnoća od svog orašastog voća. Dobar su izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija. Kesten sadrži više škroba od ostalog orašastog voća pa je teže probavljiv.
Kikiriki je dobar izvor niacina, folne kiseline, mangana, cinka, te vitamina D i E. Snižava razinu kolesterola u krvi i pomaže u sprečavanju dijabetesa. Najbolje ga je jesti neljuštenog jer tada ima više vitamina i minerala.
Lješnjaci su bogati vitaminom C, kalcijem i željezom. Sadrže bakar, mangan i vitamin E, a preporučuju se za uklanjanje žgaravice.
M. Popović