Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kelj ili špinat – pitanje je sad…

Svi znamo kako je tamnozeleno povrće dobro za naše zdravlje, no pitanje je nudi li mu više kelj ili špinat?

Istina je da su i kelj i špinat dobar izbor, ali svaki od njih ima i svoje posebnosti. Saznajemo koje su to.

Špinat

Najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala koje sadrži pa je tako bogat izvor folne kiseline, vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.

Sadrži velike količine magnezija koji je važan za rad mišića i srca, a kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma, što znači da snižava krvni tlak, olakšava rad bubrega i srca, potiče rad gušterače i probavu.

Česta konzumacija špinat ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

Folat, mineral otkriven u špinatu, dokazano smanjuje visoki krvni tlak i upale krvnih žila. Kemijsku verziju folata, folnu kiselinu, znanstvenici već dugo povezuju s nižom stopom urođenih mana kada se uzima oralno tijekom trudnoće. Uz sve spomenuto, poboljšava pamćenje.

Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od raka za čak 34 posto. Svi spomenuti vitamini i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv raka, posebno debelog crijeva, pluća i dojke, a dokazano je da je izuzetno uspješan u sprečavanju pojave agresivnog raka prostate.

Kelj

Svojevrsna super hrana koja sadrži visoke količine vitamina K, A i C, te kalcij. Kelj je izuzetno bogat antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale kako može zaštititi naše oči. 

Kako je krcat folnom kiselinom, kelj je pravi saveznik trudnica koje zbog zdravlja ploda moraju unositi veće količine ovog vitamina B skupine. Jednako tako, zbog udjela vitamina C kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi. Na kraju imamo zdravlje srce i krvne žile, a čak je i koža u boljoj “formi”.

Da bi ta gotovo savršena slika bila potpuna, dodajmo i da kelj sadrži i mnogo vlakana i kalija.  Dijetetska vlakna pomažu probavi, održavaju normalnu razinu kolesterola i šećera, te reguliraju rad crijeva.

 

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo