Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako žene koje jedu tri obroka ribe tjedno imaju niži rizik za polipe nego žene koje konzumiraju samo jedan riblji obrok svaki drugi tjedan.
Polip je nakupina tkiva koje raste u debelom crijevu. Iako je obično dobroćudan, može se razviti u rak debelog crijeva.
Iako istraživanje ne dokazuje da morski plodovi štite od polipa, znanstvenici su uvjereni kako omega-3 masne kiseline skrivene u ribama imaju protuupalni učinak nalik aspirinu koji može spriječiti razvoj polipa.
Polipi se razlikuju po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu
debelog crijeva i rektumu (završnom) debelom crijevu. Osobe koje imaju
polipe izložene su znatno većem riziku raka debelog crijeva pa se moraju podvrgnuti operaciji kako bi se izrasline uklonile. U najvećoj se mjeri
dijagnosticiraju sasvim slučajno odnosno tijekom rutinske kolonoskopije.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of Clinical
Nutrition.
K. R.