Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kopar – začin koji obiluje kalcijem, smiruje živce te poboljšava zadah

Foto: Shutterstock

Kopar je jedan od onih začina koji svako jelo učini ukusnijim, odlično se slaže s juhama, krumpirom ali i jajima!

Kopar se spominjao i 5000 godina, a stari su ga Egipćani smatrali lijekom. Ako stavite par žličica kopra u toplu vodu taj napitak će umiriti grčeve, smiriti živce i utjecati na dobar san. 

Kako koristiti kopar za pripremu jela

Sjeme i listovi kopra imaju odličan okus koji pomalo podsjeća na kim, ali je i puno blaži te jakog i prodornog mirisa. U prehrani se mogu upotrebljavati listovi i sjemenke, a listovi se koriste svježi ili sušeni. Nezamislivo je pripremiti domaću mesnu juhu bez sušenog kopra, a mnogi ga dodaju salatama, umacima, ribljim jelima i varivima. Pripremate li zimnicu, ne zaboravite dodati sjemenke kopra!

Juha od bundeve – jedini recept koji će vam ikada trebati

Kopar štiti zdravlje i obiluje kalcijem

Smatra se da je kopar idealna biljka za smirivanje organizma i stanja poput grčeva u želucu, nadutosti, manjka apetita i slabe probave. Umanjit će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te vas umiriti.

Preporučuje se i dojiljama jer potiče izlučivanje mlijeka. Eterično ulje kopra se često koristi kao insekticid, ali i u kozmetičkoj industriji.

Količina kalcija u ovom začinu je stvarno impresivna, jedna žličica sjemenki sadrži ga više od 1/3 čaše mlijeka. Uz to je važno spomenuti fitonutrijente poput vlakana, niacina, fosfora, željeza, riboflavina, vitamina B6,magnezija… 

Kraljevski bosiljak – pomaže kod kašlja i prehlade, a probajte i ljekoviti čaj

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo