Kuhanim rajčicama protiv karcinoma!

rajcica-juha-1

Laboratorijska istraživanja su pokazala kako likopen - hranjivi sastojak otkiven u kuhanim rajčicama usporava rast pa čak i ubija stanice raka prostate.

Likopen daje rajčicama crvenu boju, a ima antioksidativna i antikancerogena svojstva. On pomaže organima u obrani od oksidativnog oštećenja, te štiti DNA u bijelim krvnim stanicama. Odličan je borac protiv nekoliko vrsti kancerogenih oboljenja, uključujući rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluće i gušterače.

kLikopen je koristan i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama našeg organizma, pod utjecajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku... I protiv njih pomaže ovaj antioksidans. Likopen ima sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice. Kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije.

Stručnjaci tvrde kako su likopeni iz rajčice prva linija obrane protiv raka prostate. Krajnje je vrijeme da posegnete za sočnim rajčicama i zaštitite se od bolesti!

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!