Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kumin – začin koji daje bolji okus jelima i čuva zdravlje

Foto: Shutterstock

Kumin je zbog svoje specifične arome omiljen začin mnogima, ali i njegove zdravstvene dobrobiti su prilično impresivne!

Iako skroman izgledom, njegov oštar, pomalo opor okus, daje jelima posebnu aromu. Često se povezuje s meksičkom kuhinjom,ali rado se koristi diljem svijeta. Posebno je cijenjen na istoku gdje je ključni sastojak currya. Nabaviti ga možete tijekom cijele godine po pristupačnoj cijeni.

Zdravstvene dobrobiti kumina

Ovo na izgled obično sjeme je puno više kada se govori o utjecaju na zdravlje. Sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogo čemu pomaže tijelu, a glavna je komponenta hemoglobina koji transportira kisik iz pluća u sve stanice tijela, te je dio enzima za pretvorbu energije i pokretanje metabolizma. Željezo je čuvar imunološkog sustava.

Tijekom menstrualnog ciklusa i trudnoće kod žena organizam gubi puno željeza pa ga je dobro iskoristiti iz ovog začina. On blagotvorno djeluje na bubrege, a sadrži puno vitamina C koji štite od bolesti respiratornoga sustava. Imate li problema sa spavanjem, pripremite si čaj od kumina prije odlaska na počinak.

Kumin za probavu

Ove se sjemenke koriste tradicionalno za dobro probavu,  stimuliraju lučenje probavnih enzima te imaju sposobnost opuštanja mišića probavnog sustava i sprečavaju grčeve te olakšavaju proces probave.

Kumin za mršavljenje

U periodu od tri mjeseca znanstvenici sa Sveučilište medicinskih znanosti u Iranu su promatrali dvije grupe sastavljene od žena koje imaju viška kilograma. Dok je jednoj grupi napravljen jelovnik u kojem unose 500 kalorija manje na dan, druga grupa uz isti režim jela je tri grama kumina u prahu na dan umiješanog u 140 grama jogurta. Na kraju istraživanja članovi grupe koja je hrani dodala kumin izgubili su oko 1,4 kilograma više od onih iz druge grupe, a još je impresivniji podatak da su oni izgubili 14.64 posto više masnoća od onih iz druge grupe.

Kako odabrati začin?

Kad god je moguće kupite kumin u zrnu a izbjegavajte onaj u prahu jer ima manje okusa i brže gubi okus. Iako su začini u prahu dostupni svima, raspitajte se u lokalnoj prodavaonici organski uzgojene hrane za kumin u zrnu. I prah i zrna se čuvaju na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Začin u prahu možete korsitti otprilike 6 mjeseci, dok će sjemenje ostati svježe i do godine dana.

Kako koristiti kumin?

Kako biste dobili najbolje okuse, prije korištenja sjemenke kumina tostirajte. Odlično se slaže s janjetinom, peradi ali i ribom.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Motar – divlje povrće s okusom mora odlično je za detoksikaciju i mršavljenje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo