Novi super heroj među zdravom hranom su lanene sjemenke. Ove malene sjemenke sadrže desetke hranjivih tvari: omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine B1, B2 i C, željezo, i cink.
Lanene sjemenke su preko 100 puta bogatije fitonutrijentom
ligninom nego bilo koja druga namirnica. Lignini se u zadnje vrijeme predmeti
mnogih istraživanja zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka
dojke i debelog crijeva. Također, oni djeluju protiv bakterija, gljivica i
virusa. Prema posljednji podacima, lignini smanjuju plak koji se nakuplja u žilama pri arterosklerozi za čak 75 posto.
Liječnici tvrde kako omega-3 masne kiseline iz lanenih sjemenki
pomažu krvožilnom sustavu: djeluju protuupalno i
uravnotežuju ritam kucanja srca.
Svakodnevna konzumacija lanenih
sjemenki može sniziti razinu “štetnog” kolesterola LDL-a koji se
veže uz srčane bolesti, pretilost, dijabetes i metaboličke sindrome. Zbog kombinacije ulja i vlakana, idealan su laksativ.
Ako imate suhu kožu, ekcem ili ste preosjetljivi na sunce,
liječnici savjetuju laneno ulje kao dodatak prehrani.
Evo dobre vijest za žene u menopauzi: četiri
jušne žlice usitnjenih lanenih sjemenki na dan prepolovljuju učestalost
valunga.
Lanene sjemenke mogu se konzumirati na
nekoliko načina: u obliku lanenog ulja, usitnjenih sjemenki ili u izvornom obliku. Stručnjaci preporučuju njihovu konzumaciju zbog lake apsorpcije hranjivih tvari, a za razliku od ulja, sadrže vlakna. Zbog praktičnosti, najlakše je jesti usitnjene sjemenke.
Optimalna doza koju liječnici savjetuju jest jedna do dvije jušne žlice usitnjenih sjemenki dnevno.
K. Horvat