Mahune "pucaju" od vitamina i minerala, pročišćuju organizam i snizuju šećer - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mahune “pucaju” od vitamina i minerala, pročišćuju organizam i snizuju šećer

Foto: Shutterstock

Mahune su samo naizgled “obično” povrće, a zapravo je riječ o jedinstvenim plodovima koji sadrže nevjerojatno obilje hranjivih i ljekovitih tvari.

Mahune su izvanredan izvor vitamina C i K, a bogate su i vitaminom A te vitaminima B skupine. Također su mahune prava riznica minerala: kalija, kalcija, željeza, magnezija, mangana, fosfora, bakra, molibdena, silicija…

Izvor energije

Ističu se i sadržajem bjelančevina (proteina), vlakana, folne kiseline i triptofana.

Za bolji san, jedite hranu koja sadrži triptofan

Ovo povrće “nabijeno” je i ljekovitim fitonutrijentimaklorofilom, karotenoidima i flavonoidima. Sve su to snažni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i upala.

Hrana za dobar vid – birajte namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima

Zbog svega navedenoga mahune su prvorazredan izvor energije; blagotvorno djeluju na zdravlje kostiju i srčanožilnog sustava; potiču probavu i detoksikaciju, uravnotežuju masnoće i šećer u krvi.

Superhranjive, a niskokalorične

Odlično je kod mahuna i to što su istodobno superhranjive, a niskokalorične – jedna šalica kuhanih mahuna ima svega 44 kalorije.

Pri odabiru mahuna pazite da budu jedre, glatke, čvrste, tako da “pucaju” pri savijanju. U hladnjaku mogu ostati svježe do tjedan dana (nemojte ih prati prije odlaganja u hladnjak kako ne biste ubrzali proces kvarenja). Mahune dobro podnose zamrzavanje (obično se prije zamrzavanja nakratko blanširaju i ohlade), pa ih možete spremiti za zimnicu.

U pripremi obroka “poštedite” mahune prekuhavanja – da biste očuvali fini okus i maksimalnu količinu hranjivih tvari, preporučuje se samo 5 minuta kuhanja na pari.

Mahune su izvrsne u varivu, toplim ili hladnim salatama, složencima, omletima… Dobro se kombiniraju s drugim povrćem, gljivama, jajima, mesom i začinskim biljem poput češnjaka i kopra, kao i s krušnim mrvicama, i listićima badema.

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo