Mahune "pucaju" od vitamina i minerala, pročišćuju organizam i snizuju šećer

Mahune shutterstock 312422234

Mahune su samo naizgled “obično” povrće, a zapravo je riječ o jedinstvenim plodovima koji sadrže nevjerojatno obilje hranjivih i ljekovitih tvari.

Mahune su izvanredan izvor vitamina C i K, a bogate su i vitaminom A te vitaminima B skupine. Također su mahune prava riznica minerala: kalija, kalcija, željeza, magnezija, mangana, fosfora, bakra, molibdena, silicija...

Izvor energije

Ističu se i sadržajem bjelančevina (proteina), vlakana, folne kiseline i triptofana.

Za bolji san, jedite hranu koja sadrži triptofan

Ovo povrće “nabijeno” je i ljekovitim fitonutrijentima - klorofilom, karotenoidima i flavonoidima. Sve su to snažni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i upala.

Hrana za dobar vid - birajte namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima

Zbog svega navedenoga mahune su prvorazredan izvor energije; blagotvorno djeluju na zdravlje kostiju i srčanožilnog sustava; potiču probavu i detoksikaciju, uravnotežuju masnoće i šećer u krvi.

Superhranjive, a niskokalorične

Odlično je kod mahuna i to što su istodobno superhranjive, a niskokalorične - jedna šalica kuhanih mahuna ima svega 44 kalorije.

Pri odabiru mahuna pazite da budu jedre, glatke, čvrste, tako da “pucaju” pri savijanju. U hladnjaku mogu ostati svježe do tjedan dana (nemojte ih prati prije odlaganja u hladnjak kako ne biste ubrzali proces kvarenja). Mahune dobro podnose zamrzavanje (obično se prije zamrzavanja nakratko blanširaju i ohlade), pa ih možete spremiti za zimnicu.

U pripremi obroka “poštedite” mahune prekuhavanja - da biste očuvali fini okus i maksimalnu količinu hranjivih tvari, preporučuje se samo 5 minuta kuhanja na pari.

Mahune su izvrsne u varivu, toplim ili hladnim salatama, složencima, omletima... Dobro se kombiniraju s drugim povrćem, gljivama, jajima, mesom i začinskim biljem poput češnjaka i kopra, kao i s krušnim mrvicama, i listićima badema.

I.V.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!