Malo drugačije ideje za roštilj! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Malo drugačije ideje za roštilj!

Ako volite isprobavati nove okuse, sljedeće ideje će vam sigurno biti zanimljive. Iako na roštilju najčešće pripremate meso, nešto rjeđe povrće poput gljiva ili tikvica, na isti način možete pristupiti i breskvama, ananasu ili občnoj zelenoj salati!

Znate li koje namirnice, osim mesa, osvježavajuće i manje
opasne za liniju, možete pripremati na roštilju?

Salata

Salata je najčešće hladni prilog toplom mesu s roštilja, no
i salata može ići na roštilj, zajedno s ostatkom vašeg obroka. Glavicu salate (primjerice
rimske duguljaste) prerežite na pola, pokapajte maslinovim uljem, solju i paprom
te s malo octa. Stavite na rešetke roštilja dok malo ne potamni, okrenite na
drugu stranu i pustite na roštilju otprilike tri minute. Iako ima jako malo
kalorija po serviranju, salata je odličan izvor vitamina A, K i C.

Mango

Umjesto tradicionalnih priloga hamburgeru, na roštilju
pripremite mango i poslužite ga uz omiljeni sendvič. Mango je supervoće, sadrži
obilje minerala i vitamina, a jedna šalica narezanog manga sadrži vlakna,
vitamine B6, A i C.

Ananas

Ako ananas stavite na roštilj, pojačat ćete njegov okus. Svježe
voće narežite na kriške i s obje strane dodajte malo smeđeg šećera i cimeta,
otprilike 30 minuta prije stavljanja na roštilj. Pecite otprilike pet
minuta sa svake strane na roštilju. Ananas sadrži samo 74 kalorija po šalici te
gotovo 100 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Odličan je izvor
vlakana i pomaže radu probave. Ananas pripremljen na roštilju možete poslužiti
i s tučenim vrhnjem ili jogurtom kao
desert, a jednako su dobrog okusa i banane s roštilja.

Breskve

Breskve prerežite na dva dijela, stavite na tanjur (dio s kožom okrenite
prema dolje), pokapajte limunovim sokom i solju, šećerom i cimetom. Stavite
ih na roštilj, također stranu s kožom okrenite prema rešetkama roštilja,
poklopite i ostavite na roštilju oko tri minute. Zatim breskve okrenite na drugu stranu
i držite na roštilju otprilike dvije minute. Breskve sadrže vitamine A, C i E,
kalij i vlakna, a svaka sadrži samo 50-ak kalorija.

Probajte i breskve sa žara u umaku od meda i timijana!


D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo