Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mango – pravi saveznik zdravlja

Jeste li ludi za mangom? Ako niste, onda ste stvarno ludi, tvrde nutricionisti, s obzirom na to koliko zdravstvenih dobrobiti za sobom povlači ova ukusna mesnata voćka.

Mnoga su istraživanja dokazala zašto bi se mango trebao naći na vašem jelovniku, a ako niste sigurni u njegovu moć, provjerite za što je sve ova namirnica korisna.

Mangom protiv dijabetesa

Nedavna je studija, predstavljena na kongresu Federacije američkih udruženja za eksperimentalnu biologiju, pokazala kako se životinjama koje su svakodnevno kroz razdoblje od 12 tjedana konzumirale deset grama smrznutog i dehidriranog manga snizila razina šećera u krvi. Ovo bi otkriće moglo pomoći pacijentima s dijabetesom držati glukozu u krvi pod kontrolom.

“Iako mehanizam kojim mango djeluje na ovakav način traži dodatna istraživanja, znamo da on sadrži složenu mješavinu polifenola”, objasnio je Edralin Lucas, voditelj istraživanja. Polifenoli su prirodne kemikalije koje se nalaze u biljkama i djeluju antioksidativno, što znači da sprječavaju bolesti na molekularnog razini.

Mango štiti od raka debelog crijeva i dojke

Mango također može pomoći u sprječavaju rasta stanica raka debelog crijeva i dojke, sudeći prema rezultatima studije istraživača Texas AgriLife Researcha, koji su proučavali pet najčešćčih vrsta manga dostupnih u SAD-u. “Ako promotrimo što se trenutno smatra superhranom – vjerojatno ćemo dobiti odgovor kako je to hrana bogata antioksidansima, a mango se tu ne ubraja”, rekla je doktorica Susanne Talcott, koja je zajedno sa suprugom, doktorom Steveom Talcottom provela spomenuto istraživanje. “U usporedbi s antioksidansima u acai bobicama, naru ili borovnicama, mango nije niti blizu”, dodaje Talcott.

Mango – saveznik za mršavljenje

Mango je pravi rudnik vlakna, vitamina A, B6 i C te tvari zvanih triterpen i lupeol, koje mogu inhibirati rak kože i debelog crijeva.

Osim što štiti od šećerne bolesti i određenih vrsta raka, mango može biti saveznik svih onih koji vode bitku sa suvišnim kilogramima. Kako je unutrašnjost manga iznimno mesnata, ovo će vas voće ugodno zasititi, a s obzirom na to da je bogat vlaknima, ona će pomoći u eliminaciji toksina iz tijela. Baš je zbog toga svojstva mango idealan za detoksikacijsku dijetu.

U proljeće i rano ljeto volimo se okrenuti hrani koja će nam pomoći kožu pripremiti za jače sunce ili nam dati tamniju boju puti. Pri tom je mango od velike pomoći jer u sebi krije visok sadržaj beta-karotena, što znači da je idealan za postizanje brončane boje kože.

Ako ne znate gdje započeti, probajte ova dva recepta s mangom koja preporučujemo:

Sladoled od manga i đumbira

Salata s piletinom i mangom

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo