U zadnje vrijeme su mi na pameti sladoledi. Čim napravim jedan, već razmišljam o sljedećoj turi…
Trenutno se u zamrzivaču nalazi sladoled od mandarina, blago kiseo, pomalo slatkast i zato osvježavać do daske!
Meni je ovaj sladoled baš ”legao”. Mango mi spada u sam vrh omiljenog voća, a đumbir volim i u slatkim i slanim kombinacijama… Kako sam ga napravila dosta, odnijela sam ga i kolegicama s posla na degustaciju. Dok je nekima kombinacija bila čudna i nisu bili sigurni sviđa li im se ili ne, druge su bile oduševljene, a neke su od njih odmah i zatražile recept. Pa evo ga! 🙂
Sastojci:
- oko 500 grama pirea od manga
- 3 žutanjka
- 100 grama kristal šećera
- 100 grama šećera u prahu
- 1 komadić đumbira (cca 2×2 cm)
- 180 ml slatkog vrhnja
Priprema:
1. Mango i đumbir oguliti i narezati i u multipraktiku izmiksati u pire, dodati mu 100 grama šećera u prahu. Miksati žutanjke s kristal šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
2. Za to vrijeme ugrijati slatko vrhnje, pazeći pritom da ne zakuha. Miksajući dodavati slatko vrhnje smjesi žutanjaka i šećera (u nekoliko navrata). Smjesu staviti u lonac i stalno miješajući, kuhati na laganoj vatri (paziti da žutanjci ne koaguliraju i da ne bude grudica) dok se ne zgusne.
3. Nakon toga kremu ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi i kad se ohladi dodati joj pire od manga i đumbira. Staviti u zamrzivač i svakih pola sata žustro vilicom promiješati sladoled sa razbijete kristaliće leda. Ja sam tu radnju ponovila 10-ak puta.
4. Ukoliko želite da sladoled ima i blagu teksturu možete jako sitno narezati dio đumbira i manga i ostaviti ih sa strane. Umiješajte u sladoled kad i pire od đumbira i manga.
Ana Surać
Steamy, creamy…