Medljikovac – ljekoviti šumski med odlično pomaže kod probavnih tegoba - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Medljikovac – ljekoviti šumski med odlično pomaže kod probavnih tegoba

Med je prirodna hrana. Posebnog je okusa i mirisa, složenog energetskog sastava, a ljekovitost mu se ne može poreći.

Bilo da ga volite ili ne, vjerojatno ste čuli o tome kako med može biti koristan i izvan kuhinje. Pozitivno djeluje na zdravlje, njeguje kožu, a i tko još nije čuo da se uz med može i mršavjeti?

No jeste li čuli za Medljikovac? I njega proizvode pčele, ali uz malu pomoć drugih insekata. Prirodni čisti šumski med (onaj koji nije pomiješan cvjetnim), veoma je rijedak, nudi sve dobrobiti kao i ostale vrste meda, no ipak je malo pojačan 

No što je zapravo taj Medljikovac?

Medljikovac ili šumski med

Stabla lipe, bagrema, kestena formiraju šume. No med se od njihovog cvijeta zove lipov, bagremov i kestenov… Pa u čemu je onda stvar?

Opće je poznato da pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar s cvijeća, a manje se zna da one sakupljaju i ostale slatke sokove. Takav je i šumski med – med koji nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose.

Šumski med dobiva se iz medne rose, a ne iz cvjetnog nektara

Medna rosa toliko je ljekovita da su stari Rimljani mislili kako je ona dar s neba, a sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća mislilo se da mednu rosu luči drvo. No medna rosa zapravo je ljepljiva masa bogata ugljikohidratima koju izlučuju biljne uši i ostali biljni insekti.

Potiče rast kose i smiruje upale… Ulje lavande je idealno za njegu kose

Medna rosa najčešće se pojavljuje u četinjačnim i listopadnim šumama u vrijeme kada su noći hladne, a jutra topla. Vrlo je važno da je vlažnost zraka visoka jer bi u protivnom voda iz tog soka isparila, biljni sok bi otvrdnuo i pčele ga ne bi mogle sakupiti.

Iz tog razloga, najbolji šumski med dolazi iz mediteranskih šuma.

Glavna razlika između cvjetnog i šumskog meda

Za početak, šumski med je s obzirom na cvjetne vrste meda za 13 puta bogatiji mineralima i aminokiselinama. Šumski med također ima veću razinu saharoze, dekstrina i mineralnih materija te smanjen udio glukoze i fruktoze jer medna rosa ne sadrži fermente kao što je nektar.

Općenito, medljikovac je bogatiji aminokiselinama i oligosaharidima – probioticima koji imaju blagotvoran učinak na bakterije u probavnom sustavu, pa se šumski med često preporučuje kod probavnih tegoba.

Boli vas grlo? Olakšajte si uz limunadu, čaj od matičnjaka i med

Šumski med je mnogo tamniji, gorkastijeg okusa, intenzivnijeg mirisa i sadrži manje kiselina od cvjetnog meda. Zbog niske razine fruktoze i glukoze i omjera glukoze i vode, šumski med je mnogo otporniji na kristalizaciju te sadrži više antibiotičkih svojstava od cvjetnog meda.

Autor: Hrvoje Veber, struč.spec.oec

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo