Stručnjaci ističu kako pet porcija voća i povrća dnevno najbolje opskrbljava tijelo nutrijentima koji su mu potrebni za borbu s oksidativnim stresom – molekulama slobodnih radikala koje mogu uzrokovati rak.
Najnoviji podaci donose nam dobrobiti mrkve i celera, koji mogu spriječiti pojavu malignih bolesti za čak 60 posto!
Istraživanje koje se temeljilo na uzorku od 700 osoba
pokazalo je kako su ispitanici koji su u najvećoj mjeri konzumirali voće i
povrće suočeni s manjim izgledima razvijanja raka u odnosu na osobe koje su
najmanje jele ove zdrave namirnice. Ovi su rezultati jednaki i za pušače i za
osobe koje nikada nisu počele pušiti.
Drugom je studijom, koja je predstavljena Američkom društvu za prsište,
ustanovljeno kako konzumacija jednog i pol komada voća ili jušna žlica povrća
dnevno može zaštititi od kroničnog bronhitisa i emfizema (kronične plućne
bolesti).
Ispitanici koji su jeli najveće količine celera snizili su svoj rizik od
ovih bolesti za čak 60 posto. Tradicionalno, celer se upotrebljavao za
liječenje niza bolesti. Pobornici ayurvedske medicine koriste ga za saniranje
prehlade, gripe, kod zadržavanja vode, loše probave, artritisa te bolesti
slezene i jetre. On djeluje na tijelo kao diuretik, a dobar je i kod
iskašljavanja. Sjajno je sredstvo protiv nadimanja te služi kao prva pomoć kod
astme i probavnih problema.
Ova drevna ljekovita namirnica odličan je izvor vitamina K i C, kalija,
folne kiseline i vlakana. On također sadrži molibden, mangan, vitamine B1, B2,
B6, kalcij, magnezij, fosfor, željezo i triptofan. S obzirom da sadrži natrijev
kompleks, koristan je ako patite od podizanja želučane kiseline.
Mrkva, daleko najpoznatija namirnica koja štiti vid, a jedna je od rijetkog
povrća koja obiluje betakarotenom i pektinom, može sniziti rizik od plućnih
bolesti za čak 50 posto.
Mrkve u prosjeku sadrže oko tri miligrama betakarotena, a svakodnevna
konzumacija ovog povrća bogatoga vlaknima snižava rizik od raka debelog crijeva
za oko 24 posto.
Nikada nije prekasno ili prerano za usvajanje zdravih prehrambenih navika. Ako ne znate kako svog mališana natjerati da smaže cijeli tanjur povrća, predstavljamo vam deset trikova kojima omražene namirnice možete pretvoriti u prave poslastice!
K. Horvat