Hrana i recepti

Hrana i recepti

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama za sve koji ne vole ribu

Sa svakim novim istraživanjem popis dobrobiti omega-3 masnih kiselina se povećava. Ako niste ljubitelj ribe, svejedno ih možete nadomjestiti, a pogledajte i kojim namirnicama.

Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati raspoloženje i tako umanjiti simptome depresije. Isto tako, redovno konzumiranje namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama može prevenirati različite kardiovaskularne bolesti, kao i Alzheimerovu bolest. Najviše ih se nalazi u ribi te se stoga preporučuje barem 2 puta tjedno jesti ribu. Međutim, ako niste ljubitelj, pogledajte što trebate jesti kako biste svoj organizam opskrbili omega-3 masnim kiselinama.

Sjemenke lana

Sjemenke lana nakon ribe zasigurno su namirnica koja je najbogatija omega-3 masnim kiselinama. Dovoljno vam je da svako jutro ubacite dvije žlice lanenih sjemenki u svoj obrok za opskrbu organizma omega-3 masnim kiselinama.

Ulje kanole

Za ulje kanole bitno je znati da ne biste trebali pretjerivati s njime jer kao i svako drugo ulje i ovo je jako kalorično.

Orasi

Orasi su jedna od najzdravijih i najkorisnijih namirnica. Četvrtina šalice oraha osigurava 14% dnevnoga unosa omega-3 masnih kiselina. No, jednako kao i s uljem kanole – pripazite na količinu!

Soja i tofu

Ne volite ribu ili ste vegan? Soja i tofu savršene su namirnice za vas jer jedna šalica sojinih sjemenki ili pola šalice tofua osiguravaju vam 7% potrebnoga dnevnoga unosa omega-3 masnih kiselina.

Kiseline kao izvor života, dobrog zdravlja i mladenačkog izgleda!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo