Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ne možete se odreći kruha? Birajte ovaj ‘pandemijski’ jer je najbolji za probavu i dugo traje

Shutterstock

Do danas ste već sigurno naučili da je zdravlje probavnog sustava važno za zdravlje cijelog organizma.

Nakon što ste, uz ostale hobije, u vrijeme pandemije naučili peći i kruh, vjerojatno ste negdje na društvenim mrežama vidjeli i recept za kruh od kiselog tijesta. Čini se da je ovaj kruh i kvalitetan, koliko je popularan.

Prema onome što stoji na portalu Healthline, pripravak ovog tijesta je jedan od najstarijih načina pripreme kruha. Posebno je to što se umjesto kvasca, koji se koristi za podizanje tijesta, u ovom receptu koriste prirodni sastojci. Te, ustvari, bakterije rade slično kao bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani, poput jogurta.

Ove namirnice jednostavna su zamjena za kvasac i sigurno ih imate kod kuće

ZAŠTITA ZDRAVLJA PROBAVNOG SUSTAVA SLUŽI KAO ZAŠTITA OD RAZNIH PROCESA

Kako se u ovom kiselom tijestu nalazi velik broj zdravih bakterija i jako malo glutena, ljudima služi kao alternativa za ostale vrste kruha te se smatra kvalitetnijom varijantom bijelog kruha. Naime, proces fermentacije smanjuje udio glutena pa je odlična namirnica za one koji ga loše podnose. Ukratko, bakterije iz startera pomažu očuvanju i jačanju ostalih nutrijenata u kruhu, pa ga i on sadrži puno više od ostalih vrsti kruha.
Iako postoje i druge vrste kruga za koje se smatra da su zdravija verzija, kruh od kiselog tijesta ima posebne sastojke koji razne minerale čine više bioraspoloživima. Fitinska kiselina smanjuje apsorpciju minerala poput magnezija i cinka, pa kada jedete „običan“ kruh malo će njih završiti u vašem organizmu.

Pripremite domaći kruh s praškom za pecivo i bez kvasca

Poseban proces fermentacije u ovoj vrsti kruha omogućava dakle odstranjivanje fitinske kiseline i tako će organizam puno lakše doći do potrebnih nutrijenata.

Uz sve spomenuto, kruh od kiselog tijesta sadrži više bioraspoloživih sastojaka i više vlakana. Kako ovaj kruh prolazi kroz prirodni proces fermentacije pa će očuvati i prirodni okus, bez potrebe da mu se nešto dodaje.

Ovaj je kruh idealna odabir za zdravlje probave, a njegov savršen okus je samo dobrodošao dodatak.

Pečenje vlastitog kruha jedan je od najvećih trendova iz pandemije, a prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica o tome kaže:

Apsurd nestašice kvasca u trgovinama u ožujku 2020. doveo je do toga da su mnogi naučili što je to starter i kako kod kuće uzgojiti kvasac, pa čak i oni koji nisu poklonici revolucionalnih pekarnica poput Bread Club-a i Korice, jer jednostavno ne pripadaju toj populacijskoj skupini. Starije generacije to jednostavno znaju, a novije su tek trebale naučiti, pa se umijeće pripreme kruha od kiselog tijesta viralno proširilo na jako veliki broj ljudi u kratkom vremenskom razdoblju. Za pripremu kruha od kiselog tijesta (engl. sourdough) koristi se „starter“. Starterom ili točnije starter kulturom naziva se smjesa brašna i vode, u kojoj se nalaze prirodno prisutni divlji kvasci iz brašna. Starter se prihranjuje šest do sedam dana, nakon čega je spreman za izradu kruha. Fermentacija koja se odvija tijekom proizvodnje kruha od kiselog tijesta znatno je sporija i drugačija od one koja se provodi prilikom konvencionalne proizvodnje pekarskih proizvoda. Rezultat je kruh karakteristično kiselkaste arome znatno dulje trajnosti, lakše probavljivosti, izvrsne teksture i organoleptičkih svojstava. Pandemija je u ovom slučaju, kao i kod brojnih drugih trendova u raznim područjima, samo akcelerirala usvajanje znanja o tome što je dobar kruh, a kad jednom naučimo što je dobro teško prelazimo na lošije. Ne kaže se uzalud: u svakom zlu neko dobro.

Ako odlučite sami raditi svoj starter, cijeli proces potražite ovdje, a donosimo i jedan zanimljivi recept za zdraviji kruh koji je lako pripremiti i odlična je alternativa bijelom kruhu.

Kruh iz kamenog doba

Recept iz knjige Detoks uma neurologa David Perlmuttera i spec. interne medicine dr. med. Austina Perlmuttera i Kristin Loberg

SASTOJCI ZA 1 ŠTRUCU:

Potrebno vrijeme: otprilike 90 minuta

 • 100 g sirovih, nesoljenih bundevinih sjemenki iz ekološkog uzgoja
 • 100 g sirovih, nesoljenih suncokretovih sjemenki iz ekološkog uzgoja
 • 100 g sirovih, nesoljenih lanenih sjemenki iz ekološkog uzgoja
 • 100 g sezamovih sjemenki iz ekološkog uzgoja
 • 100 g sirovih, nesoljenih komadića badema iz ekološkog uzgoja
 • 100 g sirovih, nesoljenih komadića oraha iz ekološkog uzgoja
 • 5 velikih jaja kokoši ekološki uzgajanih na pašnjacima, sobne temperature, lagano istučenih
 • 120 ml ekstra djevičanskoga maslinova ulja
 • 2 žličice sitne morske soli
 • Kako napraviti domaći kvas? Uzgojite sami starter od brašna i vode

PRIPREMA:

 • Pećnicu zagrijte na 170 °C.
 • Posudu za pečenje kruha dimenzija 23 × 13 × 8 cm premažite maslacem pa dno prekrijte papirom za pečenje, odrezanim tako da pristaje. Maslacem premažite i papir za pečenje.
 • Sve sjemenke i orašaste plodove pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte jaja, maslinovo ulje i sol te pomiješajte kako bi se sastojci potpuno povezali.
 • Premjestite mješavinu u pripremljenu posudu za pečenje kruha. Stavite u pećnicu i pecite otprilike jedan sat, ili dok kruh ne bude čvrst.
 • Izvadite posudu iz pećnice i ostavite stajati 15 minuta. Okrenite posudu i pokucajte po dnu kako bi kruh ispao na rešetku za hlađenje. Ostavite da se još malo hladi prije rezanja. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

A. A., M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo