Koliko često se nađete u situaciji da ne znate što biste pojeli za svoj prvi ili posljednji obrok u danu? Zapeče li vas često savjest jer (opet) niste odoljeli omiljenom desertu?
Koliko puta ste odustali od pripreme obroka jer vam za to treba cijela vječnost i/ili nemate potrebne namirnice u hladnjaku?
Za mnoge prehrana, a naročito ona zdrava i uravnotežena, izgleda nevjerojatno komplicirano, zahtjevno, a i skupo. No, da nije sve tako kako se na prvu čini, dokazale su nam upravo one kojima je prehrana posao – nutricionistice. Upitali smo ih kako se svaki dan hrane, žive li ono što i promoviraju i što kada pogriješe? Njihovi odgovori pokazat će vam da uravnotežena prehrana nije crno-bijeli svijet u kojem postoje zabranjene i dozvoljene namirnice. Ukradite im ideje, poslušajte njihove savjete i primijenite njihove trikove te se uvjerite da uravnotežena i zdrava prehrana ne znači odricanje, već kreativno i pametno kombiniranje svih namirnica.
Evo što o svojim navikama u prehrani kaže naša suradnica Andrea Bilandžija, mag.nutr., voditeljica nutricionističkog savjetovališta NutriLab+
“Iskreno, nisam fan voća, ali povrća mogu pojesti neograničeno”
Kao nutricionistica, svjesna sam koliko je raznolika i kvalitetna prehrana bitna za zdravlje čovjeka – od fizičkog zdravlja do psihičkog, raspoloženja, energije… Naše se stanice svakodnevno mijenjaju, a s obzirom na kvalitetu hrane koju unosimo u sebe jasno je da ta hrana postaje dio naših stanica, dio nas.
Danas kada živimo ubrzanim načinom života, nosimo se s velikom dozom stresa i manjkom vremena i jako je bitno da obroci koje unesemo u sebe budu takvi da nam omogućavaju postupno otpuštanje energije te nas opskrbe dovoljnom količinom vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa. Kod organiziranja vlastitih obroka bitno mi je da su moji tanjuri šareni, tako sam sigurna da sam unijela nekoliko različitih vrsta povrća i voća, a to znači da sam unijela dovoljno vlakana i antioksidansa koji štite moje stanice od raznih oštećenja i stresa kojem sam svakodnevna izložena. Glavno pravilo mi je da unesem 5 porcija voća i povrća na dan. Iskreno, nisam baš obožavateljica voća, ali bez obzira na to, trudim se da svakodnevno pojedem barem dvije porcije – to je obično banana i porcija bobičastog voća ili mandarine, naranče zimi.
Povrće zato mogu pojesti u neograničenim količinama, a trudim se da je uvijek dio svakog mog obroka, od toga barem 1 porcija zelenog na dan. Obrok bez salate kod mene ne postoji, tako da uz svaki ručak i večeru uvijek ide i zdjelica salate, bez obzira na to što je povrće bilo i kao prilog. Volim laganu prehranu poput one koja je više kuhana, pirjana ili pečena u pećnici. Na moju sreću nisam ljubitelj pohane hrane, to si dam za gušt nekoliko puta godišnje.
4 namirnice koje mozak voli i koje neurolog uvijek savjetuje pacijentima
Svoju prehranu opisala bih kao mediteransku ili pak više biljnu prehranu – meso konzumiram nekoliko puta tjedno, od čega pretežito meso peradi, dok se ribu trudim konzumirati dva do tri puta tjedno. Volim okus ribe i sve što je iz mora, osim toga volim kako mi lagano sjeda na probavu, a pruža osjećaj sitosti. Postoje dani u mojoj prehrani kada ne jedem ništa životinjsko – tada se trudim konzumirati žitarice poput kvinoje, prosa, bulgura u kombinaciji s mahunarkom poput leće, slanutka ili graška.
Ono što mi je u prehrani najbitnije je da su obroci brzo gotovi zbog čega ne kompliciram previše, a iz istog razloga omiljene su mi salate sa žitaricama i mesom ili mahunarkama ili pak toplo varivo. Zato sam velika ljubiteljica mliječnih proizvoda – volim probiotičke jogurte ili islandski tip jogurta, svježi sir – zrnati ili posni, povremeno i mozzarellu ili feta sir. Sjemenke i orašasti plodovi dio su mojih međuobroka ili smoothieja za doručak – trudim se svakodnevno pojesti porciju chia ili lanenih sjemenki. S obzirom na veliku dozu tjelesne aktivnosti koje imam tijekom tjedna, vodim računa i o dovoljnom unosu proteina, što znači da su oni dio svakog mog obroka. Bez vode ne idem ni do dućana, stekla sam naviku pijenje i do 2 i pol litre obične vode dnevno zbog čega se osjećam nevjerojatno dobro.
No, i nutricionisti su samo ljudi. Uvijek naglašavam da ne postoji zabranjena hrana i da sve može biti dio naše prehrane. Ne uskraćujem si ništa, a najviše volim pojesti dobar kolač uz šalicu kave u dobrom društvu ili pak dobar hamburger s pomfrijem od batata kao nagradu nakon dobro odrađenog treninga. Nisam ljubiteljica slatkiša i čokolada – opet na svoju sreću, ali zato volim pojesti neki finiji komad mesa ili dobru pizzu. Kod kuće ne nagomilavam nikakve zalihe slatkiša, sokova i grickalica jer sam svjesna da ono što je pri ruci vrlo lako ode, radije se prošećem do grada na dobru porciju kolača ili pak na ručak ili večeru u omiljeni restoran kada si dam oduška i priuštim što volim.
3 namirnice koje biste trebali izbjegavati ako vas muči povišen kolesterol
Čaša vina ili džin-tonika također mi dobro sjedne u omiljenom društvu, ali u svemu ostajem umjerena. Vodim se time da preko tjedna kada su “regularni dani” vodim zdravu prehranu, a kada je vrijeme za druženje, tada si dam oduška da pojedem ono što inače ne konzumiram.
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva