Nezamjenjivim okusom, češnjak vlada kuhinjama već stoljećima.
No, osim što poboljšava naša jela, češnjak poboljšava i naše zdravlje, a kako nam točno doprinosi navodi shape.com.
Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
Sastojci češnjaka proširuju krvne žile te smanjuju krvni tlak, tvrdi dr. William W. Li, a dodavanjem samo dva režnja češnjaka snizit ćete krvni tlak, poboljšati zdravlje srca te usporiti razvoj srčane bolesti kod starijih osoba.
Koliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?
Poboljšava imunitet
Češnjak potiče otpuštanje obrambenih imunoloških stanica tijela koje brišu sve nepoželjne nametnike te štiti od infekcija, kazao je dr. Li.
Osim toga bogat je vitaminom C koji je koristan pri zaštiti od prehlade te unutarnjih infekcija.
Uostalom, “izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripe i prehlade“, kazala je Katarina Zupančič, dipl. ing. nutricionist za Ordinacija.hr te navela kako ga je najbolje jesti svježeg, ali i u namazima, kao sok ili čaj te u kapsulama.
Namaz od češnjaka možete pripremiti tako da 6 češnjeva češnjaka pomiješate s 20 dag svježeg krem-sira, 10 dag maslaca, malo soli i papra te začinskim biljem poput bosiljka, ružmarina, kadulje i majčine dušice. Ako volite ljuto, slobodno ubacite sitno nasjeckanu čili papričicu, kazala je.
Potiče mršavljenje
Neka istraživanja pokazala su kako je češnjak odličan za kontroliranje, ali i smanjenje tjelesne težine.
Utječe na lijep izgled
Češnjak poboljšava izgled kože jer pospješuje elastičnost kože, a usporava i starenje.
“Češnjak je dobar i u borbi protiv bora“, tvrdi nutricionistica Lisa Richards.
Kako bi pri svakom kuhanju s češnjakom dobili sve njegove beneficije, češnjak prije kuhanja zdrobite te ostavite da stoji na sobnoj temperaturi do 10 minuta kako bi otpustio sve korisne enzime.
M.V.
Foto: Shutterstock